Obratite pažnju

Ovako ćete prepoznati otrovno i pokvareno meso: Sveže i bajato izgleda vrlo slično!

Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama
Recepti
19:48h Autor:
Ovako ćete prepoznati otrovno i pokvareno meso: Sveže i bajato izgleda vrlo slično!
Foto: Thinkstock

Na žalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi u prodavnici ili mesari da je na taj način prošlo "zakonske propise", da je sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvaliteta jesu redovne, ali nisu detaljne i postoji mnogo "crnih rupa" u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u prodavnicama je obavezna za razliku od mesara). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali sa dobrim razlogom - manje su šanse da je staro.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može da otkrije da li je meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa - meso pernate živine je plavičasto bele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju.

Pekarka iz Beograda otkrila: Ne mogu više da ćutim, evo šta stvarno jedete!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kod pregledanja piletine obratite pažnju na delove oko kostiju - oni ne smeju da budu tamniji, a grudna kost bi trebalo da bude savitljiva. Većina ljudi povezuje meso sa jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu.

Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starojoj životinji, premda to ne znači da je meso pokvareno.

Uopšteno, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama, dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Ako primetite na junetini sivkaste ili crne delove, ne kupujte to meso! Generalno, kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba da bude svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom jagnjetine - ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

Zastrašujuće i veoma opasno: Šta se dešava sa telom kad jedete svinjetinu!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs