Tragedija koja se pamti

Nakon 24 godine, legenda o njima i dalje živi: Godišnjica smrti sarajevskog Romea i Julije

Njihova zagrljena tela sedam dana su stajala na mostu i niko se nije usudio da ih skloni
Vesti
15:10h Autor: ,
Nakon 24 godine, legenda o njima i dalje živi: Godišnjica smrti sarajevskog Romea i Julije
Foto: Youtube Printscreen / Al Jazeera Balkans

Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni su u 17 časova 18. maja 1993. godine na Vrbanja mostu dok su zajedno pokušavali da napuste opkoljeno Sarajevo i dođu do Grbavice koju su u to vreme držali Srbi. Planirali su da dođu u Beograd pa da odatle nastave dalje van zemlje.

Snajperski metak prvo je pogodio Boška koji je izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svog ubijenog momka, zagrlila ga i izdahnula, podsetili su sarajevski mediji.

Fotografije kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišle su svet. Njihova zagrljena tela sedam dana su stajala na mostu i niko se nije usudio da ih skloni.

Osmi dan, Vojska Republike Srpske izvukla je njihova tela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata 1996, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi posmrtni ostaci prebačeni su na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Nećete verovati da ovakva priča postoji, ali istina je: Ponovo se rodili Romeo i Julija! (FOTO)

Boško i Admira krenuli su prema mostu uz zid, hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika sa obe strane. Držali su se za ruke kada su ih pogodili snajperski hici.

Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven. Na mestu gde su ubijeni nema nikakvog obeležja.

Američki reporter Kurt Šork, koji je svetu preneo priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. godine za Rojters je napisao da su sve strane dozvolile da prođu liniju razgraničenja. I danas je nejasno zašto su pucali na njih.

O Bošku i Admiri snimljen je i dokumentarni film, a pre nekolko godina sarajevski rok bend Zabranjeno pušenje snimio je album s udarnom pesmom "Boško i Admira".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs