Izgleda šašavo, ali stvarno pomaže

Mnogo dobri trikovi za čišćenje tepiha, kupatila i kuhinje: Iskusne žene znaju!

Kada je čišćenje kuće u pitanju, ponekad je dobro posegnuti i za bakinim tajnim savetima
Enterijer
16:16h Autor:
Mnogo dobri trikovi za čišćenje tepiha, kupatila i kuhinje: Iskusne žene znaju!
Foto: Shutterstock

Iako ih reklamiraju kao savršena sredstva, nije loše razmisliti o tome da hemikalije koje mogu da očiste sve možda i nisu tako bezazlene. Ako i nisu štetne po zdravlje, sigurno većina njih ne utiče najbolje na životnu okolinu. Dakle, stari bakini saveti su dobri, a često su i jeftiniji od gotovih sredstava za čišćenje.

Pre svega, važno je u kuhinjskim ormanima napraviti dobar raspored. Tu ćete naći i gomilu proizvoda kojima čišćenje nije glavna namena, ali u veštim rukama mogu biti tvrdoglaviji od svake mrlje.

Limunom protiv mrlja

Limunov sok je spas za sve one koji su zaduženi za čišćenje kuće. Idealan je za otklanjanje rđe i mrlja na plastici. Limunov sok za ove namene možete upotrebiti u čistom ili razređenom stanju. Odličan je i za tragove koji na drvenom nameštaju ostanu ispod televizora ili teških uređaja koji dugo stoje na jednom mestu. Kari i ostala začinjena hrana često mogu da padnu na tepih i tapacirani nameštaj, a efikasno se čiste razređenim limunovim sokom. Pivo je čest neželjeni gost van čaša, a s nameštaja i tepiha čisti se običnom soda vodom, koja se kod nas nešto ređe koristi pa može poslužiti i soda bikarbona razmućena u vodi.

Čašu vode ostavite da stoji u sobi 24 sata: Evo zašto vam se u kući dešavaju loše stvari!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Majonez i orasi za fleke

Izluđujuće vodene tragove na drvenim površinama (ispod vaza i čaša koje nisu stajale na podmetačima) verovatno se nikada ne biste setili da otklonite orahom (brazilski je još efikasniji od domaćeg). Polovinom oraha trljajte mrlju, ali najvažnije je da je ona potpuno suva (ako je mokra, orah može ostaviti još ružnije tragove i razmazati mrlju). Možete naneti i malo majoneza na suvu mekanu krpicu ili pastu za zube na vlažnu krpicu pa tako trljati mrlju.

Ako imate malu decu ili nepažljive ukućane, verovatno su vam poznati tragovi prstiju na zidovima. Pre školskih gumica, hemikalija, bake su takve mrlje čistile sredinom ustajalog belog hleba.

Kad se sve površine u kući sijaju

Gotovo sva industrijska sredstva koja postižu visoki sjaj temelje se na masnoći i nisu baš jeftina. Poželite li visok sjaj hromiranih površina u kuhinji i kupatilu, za promenu ih dobro istrljajte brašnom. Isperite i obrišite, još bolje natapkajte mekanom krpom. Kako slivnik ne bi delovao 'mat' u odnosu na slavine koje se sjaje, slivniku priuštite nežno ribanje praškom za pecivo ili zgužvanim novinama.

Bezbojno sirće savršeno je za pranje stakla i čaša. Za završno glancanje prozora, takođe, upotrebite zgužvane novine, jer one daju bolji sjaj od skupih krpa, tvrde iskusne domaćice.

Preuredite dom bez troškova: Trikovi pomoću kojih će vaša kuća zablistati (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za blistavo kupatilo

Za osvežavanje drvenog nameštaja preporučuje se blagi rastvor sirćeta i vode - premažite rastvorom, ostavite preko noći da se osuši, pa namažite kvalitetnim voskom ili drugim zaštitnim sredstvom sa ili bez dodatka sjaja (dakle, povremeno nisu isključeni ni industrijski proizvodi). Industrijska sredstva treba nežno nanositi krpicama u malim količinama i pažljivo otkloniti svaki višak. Za sve mrlje u kupatilu i na svim mestima na kojima želite higijenu i istrebljenje mikroorganizama, najbolji je rastvor sirćeta i vode u srazmeri 1:5. Mrlje na držačima za sapune i peškire, pa čak i na spojevima cevi i slavina možete očistiti namačući ih u rastvoru 20 minuta (elemente koji se mogu pomerati treba najpre rastaviti, da bi se svi delovi dobro nakvasili).

Čaša vina za vas i tuš kabinu

Ružne mrlje od sapuna i kamenca na pregibima i spojevima slavina, takođe se mogu očistiti pomenutim rastvorom sirćeta, ali s obzirom da je slavine teško odvojiti od zida, kvašenje je najlakše izvesti tako što veću količinu rastvora ulijete u veliku posudu koju postavite ispod slavine tako da slavina bude uronjena u rastvor. Kamenac u WC šolji može se očistiti i gaziranim pićima. Uspite neko gazirano piće u šolju,a zatim isperite nakon sat vremena. Kad ste sve očistili, naspite jednu čašu dobrog vina sebi za nagradu. Drugu čašu vina 'ponudite' staklu tuš kabine i sve mrlje i kamenac će nestati. U završnom 'glancanju' i ovog stakla najviše će pomoći novine. Vino u drugoj čaši sme biti i jeftino stono, što za vašu čašu ne preporučujemo, pogotovo nakon ovako hrabrog, napornog i temeljitog čišćenja.

Stari peškiri meki kao novi: Trik praktične domaćice uspeva uvek!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs