Spas

Čudo od salate: Samo jednom porcijom očistićete jetru i debelo crevo! (RECEPT)

Osim što je delotvorna za čišćenje organizma, primećeno je da ova salata poboljšava vid
Recepti
19:38h Autor:
Čudo od salate: Samo jednom porcijom očistićete jetru i debelo crevo! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Većina ljudi stavlja svoje zdravlje pre svega i potpuno su u pravu što tako čine. Naše zdravlje je najbitnija stvar u životu i na njega uvek treba paziti. Međutim, paziti na zdravlje je lakše reći nego učiniti. Kako starimo, razne telesne funkcije usporavaju što dovodi do problema kao što su zapušenje debelog creva i gubitak vida.

Ponekad se mast može nakupiti u jetri i prouzrokovati probleme koji ozbiljno mogu nauditi vašem zdarvlju. Srećom, postoji jednostavan prirodni lek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla.

Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije preterano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa. Ona je, pak, bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna lekovita svojstva.

Ona može ukoniti mast iz jetre i sprečiti sprečavanje zapušavanje debelog creva, kao i oporaviti vid. Ljudi je mahom koriste da bi izlečili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i može pospešiti cirkulaciju.

Cvekla sadrži dva retka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe poseduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma.

Šta se dešava kad pomešate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti!

<\/div>

Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate – evo kako možete pripremiti super-zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše celokupno zdravlje:

Sastojci: 2-3 cvekle; 2 luka; Maslinovo ulje; Sirće; Prstohvat soli.

Priprema: Oljuštite cvekle i kuvajte ih dok ne omekšaju a zatim ih iseckajte na komadiće i stavite u činiju. Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuvana i meka. Može se kuvati i samo desetak minuta, taman koliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji. Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati.

Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u činiju i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu.

Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crevo, jetru i pospešiti vid. Kao što možete videti, cvekle su izuzetno hranljive i zdrave, zbog čega bi trebale postati deo vašeg režima ishrane.

Zovu je eliksir zdravlja: Ovu namirnicu treba da jedete što češće!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs