Odlična terapija

5 razloga da što češće grlite svoju decu: Zagrljaj ovako utiče na njih!

Zagrljaj koji taje 20-ak sekundi može pomoći da se vaše dete razvije u pametniju, zdraviju i srećniju osobu

Vaše dete & vi
10:55h Autor:
5 razloga da što češće grlite svoju decu: Zagrljaj ovako utiče na njih!
Foto: Shutterstock

Kada smo tužni ili razočarani, jedan veliki i čvrsti zagrljaj nam može olakšati bol koju osećamo. S druge strane, kada smo srećni želimo da podelimo tu radost s drugima i zagrliti ih. Već intuitivno znamo kako su zagrljaji dobri.

No, postoje i drugi benefiti i naučni razlozi zašto su zagrljaji dobri za nas i našu decu, piše Parenting For Brain. Zagrljaj koji taje 20-ak sekundi može pomoći da se vaše dete razvije u pametniju, zdraviju i srećniju osobu.

Podstiče razvoj mozga

Maloj deci tokom odrastanja za zdrav razvoj je potrebno puno senzorne stimulacije. Ljudski kontakt, kao što je zagrljaj veoma je važna stimulacija kako bi se mozak zdravo razvijao. Istraživanja su pokazala kako onaj nežni i topli zagrljaj može da pruži pozitivnu stimulaciju koju mozak male bebe treba kako bi se zdravo razvijao.

Kako da od deteta napravite poštenog i normalnog čoveka: Samo sledite ova vaspitna pravila!

foto: Shutterstock

Deca su zdravija

Zagrljaji su zdravi. Povećavaju nivo oksitocina koji pomaže jačanju imunog sistema. Ujedno, snižava nivo hormona štitne žlezde zbog čega se rane brže leče.

Zagrljaj smiruje rasplakano dete

Zagrljaji su dobri za emocionalni razvoj deteta. Ništa ne može bolje i brže da smiri dete koje plače nego mamin zagrljaj. Mnogi roditelji misle kako u tim situacijama nagrađujemo loše ponašanje, ali to nije tačno. U tim trenucima deca gube kontrolu nad svojim emocijama, a zagrljaj ih može smiriti.

Dete je srećnije

Zagrljaji jačaju optimizam i samopouzdanje. Zbog snažnog delovanja oksitocina deca se osećaju voljeno.

Dodatno se zbližavate

Zagrljaj povećava poverenje, smanjuje strah i poboljšava svaki odnos. Roditelji i deca se dodatno zbližavaju putem zagrljaja, stoga dajte svom detetu veliki i nežni zagrljaj. Šta čekate?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs