Pročitajte

Kako da uz pomoć interneta podstaknete kreativnost kod tinejdžera!

Verujemo da ste i vi potajno maštali o tome šta će vaše dete biti kada poraste - a to nikada nije ništa prosečno i obično

Vaše dete & vi
Autor:
Kako da uz pomoć interneta podstaknete kreativnost kod tinejdžera!
Foto: Promo

Ključan period za mnoge stvari u životu, pa i za odabir profesije kojom deca žele da se bave je tinejdž doba. Tu je uloga roditelja izuzetno važna, ali i vrlo zahtevna jer podrazumeva naizgled nespojivo: suptilnost u usmeravanju, odlučnost, fleksibilnost i razumevanje.

Većina roditelja zna da ne treba da nameće svoje izbore za budućnost svoje dece, zato mudro zadržite svoje želje za sebe. Ono što možete i što je preporučljivo da uradite je da im pomognete da na putu odrastanja probude sve svoje kapacitete i potencijale i kreativno maksimalno razvijeni sami odaberu savršeno zvanje za njih.

U digitalnom dobu u kom vaše, ali i svako drugo, dete provodi 65 odsto slobodnog vremena online, izazov pred kojim se nalazite je: kako pretvoriti internet u saveznika u razvijanju kreativnosti kod vašeg tinejdžera? Ključ je u tome da podstičete raznolikost stvari koje gledaju, slušaju, čitaju, a da bi ih to odvelo u pravom smeru evo jednog primera za inspirativno gledanje, slušanje i čitanje.

Na primer, Fanta You Tube kanal je vrlo specifičan zbog toga što ga vode upravo tinejdžeri, možda godina vašeg. Fanta brend je imao toliko poverenja u moć mladih umova da stvore konstruktivno, motivišuće i poučno online iskustvo za njihovu ciljnu grupu – tinejdžere, da je kompletnu kampanju prepustio njima. Ovi mladi ljudi, predvođeni poznatim Jutjuberom Yasserstain-om, su uspeli da potpuno modernizuju i mladima približe sve one vrednosti, ispravna ponašanja i norme kojima su i nas učili naši roditelji. Postavljanjem primera i uključivanjem vaše dece u korisne stvari koje rade, uče ih kako da budu bolji i kreativniji mladi ljudi. To je na nekoliko nivoa dobro za decu – uče se odgovornosti, liderstvu, kreativnosti, timskom radu i spremniji, puni samopouzdanja i potpuno u toku sa svim dešavanjima, ulaze u svet odraslih.

Verujemo da ste i vi potajno maštali o tome šta će vaše dete biti kada poraste: uspešan hirurg, inženjer mašinstva, možda profesorka nekog stranog jezika na Filološkom fakultetu, slikarka, pilot, farmaceut ili arhitekta. Razumemo vas, ali se nadamo da će vam naši saveti pomoći da i vi bolje razumete vaše dete i pomognete mu da pronađe svoju online inspiraciju za razvoj kreativnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs