izbacite ih iz upotrebe

Kako da vaše dete nema komplekse: 5 fraza koje treba da izbegavate u vaspitanju!

Čak i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta

Vaše dete & vi
15:56h Autor:
Kako da vaše dete nema komplekse: 5 fraza koje treba da izbegavate u vaspitanju!
Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna i uspešna osoba s jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?” Čak i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta.

Zato, kada pričate sa svojim detetom temeljno birajte reči i shvatite ovo ozbiljno. Prikupili smo za vas 5 fraza, na koje roditelji treba da zaborave jednom i zauvek.

1. Kad sam bio u tvojim godinama bio sam odličan učenik!

Za svako dete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos deteta ka svetu oko njega, ali i samom sebi. U frazi “Uvek sam bio odličan učenik” dete vidi konkurenciju. Deca, koja često čuju ovakvu frazu, celi život u porodici nešto dokazuju. S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvideli da je dete vredno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspesima. Izuzetak je, ako “roditelj-odlikaš” priznaje postignuća svog čeda, ali to se retko događa.

Da vam dete odraste u srećnog čoveka: 6 saveta koje svaki roditelj treba da prihvati!

foto: Shutterstock

2. Ne volim te kad nisi dobar!

Nakon ove fraze dete može početi da se trudi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje i pokušava pogoditi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet deteta ostaje sakriven.

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati i živeti s motom: “Želim da me vole, a zato moram učiniti ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih “.

3. Tanja na polugodištu ima zaključeno 5, a ti 4!

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takva poređenja su vrlo bolno iskustvo za dete. Deca ga prenose u svoj odrasli život. Detetu je vrlo neprijatno kada ga uspoređuju s nekim drugim. U svom budućem životu, takve osobe se nastavljaju upoređivati sa drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod deteta želju da postane bolje.

foto: Shutterstock

4. Ne sramoti me!

Zbog ovakve fraze kod deteta počinje da se razvija kompleks. Ono misli da je sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Deca žele pažnju, ali ne znaju što s njom da rade. Oni se sakrivaju, zatvaraju i postaju izgubljeni.

5. Ne želim da te vidim i da te čujem!

Dete koje čuje ovu frazu, živi sa osećajem krivice pred roditeljima. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg deteta formiraju kompleksi. Govorite svom detetu više o vašoj ljubavi prema njemu, o tome kakve vrline ima i kako ste ponosni na njega. I ono će, iz svoje slobodne volje, dati sve od sebe.

Kako dovesti besno i razmaženo dete u red: 5 zlatnih saveta uglednog pedijatra!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs