Najbolje vaspitanje

Da vam dete odraste u srećnog čoveka: 6 saveta koje svaki roditelj treba da prihvati!

Optimizam i samopouzdanje su bitan faktor u životu, kako u detinjstvu tako i kasnije u životu, a sve počinje od odgoja

Vaše dete & vi
18:13h Autor:
Da vam dete odraste u srećnog čoveka: 6 saveta koje svaki roditelj treba da prihvati!
Foto: Shutterstock

Srećni, zadovoljni i ispunjeni roditelji pozitivan stav prenose na svoju decu druženjem i komunikacijom s njima. Kako biste odgojili srećno dete, sledite ove savete:

1. Podstičite njihove strasti

Ako vašu devojčicu fasciniraju specifične stvari poput vodenog sveta ili vaš dečak voli sve što je povezano s vatrogascima, onda svakako pokušajte da podstičete njihovu ljubav prema tome.

Bez obzira na to za šta su zainteresovani, samo ih ohrabrujte i podstičite njihovu ljubav. Vodite ih na mesta gde imaju priliku da se još bliže upoznaju sa svojom strašću. Pozitivna akcija i reakcija nužan je preduslov za njihovu sreću.

2. Često im govorite zbog čega ste zahvalni

Pokušajte da deci često date do znanja da ste zahvalni, odnosno koliko vas čine srećnima i zadovoljnima kada rade određene stvari. To može da bude na primer zagrljaj ili poljubac kada ga ne očekujete. Deca će tako vrlo brzo shvatiti kako je sreća u malim stvarima.

Da bi dete bilo zdravo i neustrašivo roditelji rade nezamislivo: Vaspitanje na malo drugačiji način!

foto: Shutterstock

3. Smanjite prigovaranje

Pokušajte da budete što je manje moguće negativni i što manje nepotrebno da prigovarate, a pogotovo kada su u blizini vaša deca. Kada često prigovaramo, moguće je da detetu narušimo samopouzdanje.

Prigovore pokušajte da zadržite za sebe i nemojte ih izreći odmah. Kada ih skupite dovoljno, tada ih napišite na komad papira i nađite trenutak kada ćete na miran način da rešite određene probleme.

4. Pokažite im svetliju stranu života

Imati optimističan stav u životu izuzetno je važno kako bi i vaša deca mogla da postanu optimističnija. Zato sledeći put dobro razmislite kako ćete da reagujete i šta ćete da kažete u određenoj situaciji. Na primer, kad se nađete u saobraćajnoj gužvi, nemojte da se uzrujavate pred decom. Radije u toj situaciji prepoznajte priliku za dodatno vreme koje ćete provesti sa svojim detetom.

Ovako roditelji stvaraju delikvente i nasilnike: Šta poseješ, to će i da nikne!

foto: Shutterstock

5. Podstičite ih da pomažu u zajednici

Skupljanje i recikliranje otpada u obližnjem parkiću ili volontiranje može da bude prava avantura. Učiti dete da pomaže drugima je dobro delo, pa im na taj način možemo ukazati kako imaju moć da pozitivno utiču na druge, ali i usrećuju sebe. Bez obzira na napor, važno je činiti dobra dela.

6. Izbegavajte gledanje vesti

Deca ne moraju da gledaju vesti jer je teško ostati pozitivan i uopšte shvatiti celokupan kontekst. Pustite ih da uživaju u dečijem svetu i neka zadrže optimističan stav što duže mogu.

Kako Japanci u školi od dece prave ljude: Snimak koji je osvojio svet! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs