Obratite pažnju

Nemojte lagati svoju decu: Postoji drugi način!

Ponekad je roditeljima jednostavnije reći sitnu laž nego odugovlačiti i raspravljati
Vaše dete & vi
04:54h Autor:
Nemojte lagati svoju decu: Postoji drugi način!
Foto: Shutterstock

Takve laži znaju neprimetno postati i češća navika.

Donosimo vam pet malih laži koje roditelji redovno govore svojoj deci, a ne bi smeli:

1. Obećavam da te neće boleti

S ovom laži poslužio se svaki roditelj barem jednom u životu, i to tokom poseta lekaru. Vriska i plač sastavni su dio odrastanja deteta, a kako bi roditelji umirili decu, često izgovaraju ovu laž.Umesto toga, probajte da im objasnite kako će malo zaboleti, ali da će brzo biti gotovo i da će uskoro zaboraviti na to.

2. Park više ne radi

Naravno da park nema radno vreme, ali nema potrebe da kažete deci da je zatvoren ili da sada nikoga više nema tamo. Umesto toga recite deci istinu. Neke obaveze se sada moraju završiti i jednostavno za to sada nemate vremena. Možda će se žaliti, ali shvatiće da ne može baš uvek biti po njihovom.

<\/div>

3. Vreme je za spavanje

Tek je pola osam, a vreme za krevet je posle osam sati. Ali, ova laž vrlo je kratkotrajna jer čim deca počnu da shvataju pojam vremena, počeće vas prozivati zbog ove male laži.

Umesto toga izrazite se drugačije. Recite im kako je vreme za spremanje za krevet, i započnite s ovom rutinom svaki put u isto vreme.

4. Dolazim za minut

Svi mi ovo kažemo puno puta, ali retko to bude unutar tačnog vremenskog okvira. Naravno da je namera roditelja uvek dobra, ali ova je laž nepotrebna.

Jednostavno deci recite tačno šta radite i kada ćete biti gotovi s tim jer postoji šansa da će to potrajati duže od minuta.

5. Odlazim bez tebe

Ovu laž uopšte nema smisla izgovarati jer kroz nju mogu prozreti i mala deca. Pokušaj ovakve isprazne pretnje retko kom roditelju uspeva dugoročno.

Umesto toga im recite da ako ne krenu sada, kasnije neće moći gledati ctani film ili nešto slično tome. Deca će vas tada poslušati jer će vaše reči imati određenu težinu.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs