Obratite pažnju

8 roditeljskih grešaka koje detetu ruše samopouzdanje: Ovo ne smete da dozvolite!

Niko decu ne može da uništi više od roditelja, od njihove preterane ljubavi i još veće brige
Vaše dete & vi
15:36h Autor:
8 roditeljskih grešaka koje detetu ruše samopouzdanje: Ovo ne smete da dozvolite!
Foto: Thinkstock

Samopuzdanje je ono što deci daje hrabrost da istražuju svet, prihvate nove nepoznate izazove i da pritom veruju sami u sebe i svoje snage.

Kojim greškama narušavamo ili pak previše hranimo samopouzdanje deteta?

Kritikovanje deteta

Kad kritikujemo decu, vrlo lako, a opet nenamerno to radimo tako da kritikujemo i njih kao osobe. Kad im kažemo da smo se razočarali u njih, rušimo kockice njihovog samopouzdanja, a time i volju i želju da se suoče s novim izazovima. I tako pomalo vežemo njihovu ličnost uz uspehe i neuspehe, što nikako nije dobar temelj.

Previše hvaljenja

Naspram kritikovanja, imamo i drugu krajnost: previše hvaljenja. Iako pohvale hrane samopouzdanje, bitno je znati kada i kako ih koristiti. Kao i kod kritika, pohvalite konkretne postupke deteta i njihov trud umesto uopštenih rečenica kojim obično hvalimo njegove crte ličnosti.

Kinezi nikad ne govore deci da ih vole: Neverovatan razlog!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kontrolisanje života deteta

Dajte im da pronađu svoje interese i onda ih u tome beskrajno podržavajte.

Kad radimo sve umesto deteta

Iako odrasli verovatno puno stvari mogu da urade brže i bolje, nije stvar u brzini ni kvalitetu. Ako pustimo decu da to urade sporije i uz po koju grešku, dajemo im priliku da razvijaju nezavisnost, uče da rešavaju probleme i razmišljaju svojom glavicom, ali i nositi se s frustracijama i razvijati upornost, kad ne uspeju iz prvog pokušaja. A ponekad i mi, odrasli, od njih možemo da naučimo nove načine razmišljanja, one originalne dečje.

Stremljenje savršenstvu

Postavljanje visokih očekivanja može da ima sasvim suprotno dejstvo na dete od onog željenog. Deca mogu biti pod stresom i u velikom strahu da nas ne razočaraju, a u takvo stanje sigurno nije plodonosno za razvoj i učenje.

Odgojite devojčicu koja će ceniti sebe: Da se ne savija kao list na vetru!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zanemarivanje komunikacije

Aktivno slušanje onoga što govore bez prekidanja pomaže deci da shvate da su važna i da su nam njihove želje, osećaji, potrebe i mišljenja važni.

Poređenje s drugom decom

Ovo je sigurno jedna od prvih i najgorih grešaka u rušenju samopouzdanja koju roditelji krenu da rade još dok je dete u pelenama. Nije važno da li upoređujemo dete s drugom decom ili čak samim sobom, kad smo bili njihovih godina, dete će to često doživeti kao poruku da nije dovoljno dobro. Nijedan čovek nije jednak drugome, pa tako ni poređenja nemaju smisla niti donose išta dobro.

Izražavanje vlastitog nedostatka samopouzdanja

Dobar način za podsticanje razvoja samopouzdanja deteta je da mu pokažemo dobar primer kod sebe. Stoga govorite sami o sebi pozitivno i budite model koji će ih naučiti saosećanju, ljubaznosti i naposletku samopouzdanju.

Ruski pedijatar razbio veliki mit o zdravlju dece: Ne leče ih tablete, već samo ovo!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs