Pred licem pravde

Majka zabranila sinu (6) da ide na hemioterapiju: Priča koja je podigla svet na noge! (FOTO)

Zbog prašine koja se podigla, na kraju je reagovao i sud
Vaše dete & vi
22:32h Autor:
Majka zabranila sinu (6) da ide na hemioterapiju: Priča koja je podigla svet na noge! (FOTO)

Anđela Kisko (Angela Kiszko), majka troje dece iz Australije podigla je prašinu na internetu kada je donela odluku da neće dozvoliti da njen šestogodišnji sin Ošin dobije tretman hemioterapijom.

Naime, dečaku je u decembru prošle godine dijagnostikovan meduloblastom, tumor malog mozga koji se javlja kod mališana u ranom detinjstvu. Lekari su preporučili i zračenje, ali Anđela i njen suprug Kolin ne dozvoljavaju da se nad njim sprovede ovaj tretman, iako je to verovatno jedina nada da dečak preživi.

"Da mogu da razumem taj tretman, ne bih imala ništa protiv i to sam rekla onkologu. Oni leče rak nečim što je samo po sebi kancerogeno i stvarno ne razumem kako to može da pomogne", objasnila je Anđela.

Zbog ovog slučaja digla se velika bura u javnosti, pa je na kraju reagovao i sud. Nakon većanja, odlučeno je da dečaku mora da se omogući terapija koja može da mu spasi život, bez obzira na protivljenje roditelja.

"Radije bih lečila Ošina azijskim alternativnim metodama. Ne želim da mozak mog deteta sprži radijacija. Nuspojave su užasne i štetne i uopšte ne znam kako to mogu da nazovu tretmanom. Kao roditelj, svoje dete poznajem bolje od lekara", uporna je Anđela.

Sa druge strane, australijski neurohirurg doktor Brajan Ovler tvrdi da su Ošinove šanse da preživi 60 odsto, ukoliko bude išao na operaciju, a nakon toga bude podvrgnut zračenju i hemioterapiji.

Rak nikad nije prva bolest, pre njega se javlja ovo: Drevna kineska metoda sprečavanja karcinoma!

"Rizik uvek prisutan, ali mnoga deca prežive i tumor i tretman, i nastavljaju da žive srećno i zdravo", kaže Ovler.

Ali, Anđela i Kolin ostaju pri svom mišljenju i kažu da bi pre stavili Ošina pod palijativnu negu nego što bi ga stalno mučili odlascima u bolnicu.

"Deca sa meduloblastomom prolaze godine i godine mučenja, medicinskih tretmana i ponovnog vraćanja bolesti, a sve kako bi dobili eventualno pet godina života, Želela bih da Ošinu omogućim mir, ljubav i veselje dok još mogu", kaže majka.

Na suđenju lekari su istakli da će dečak poživeti najduže nekoliko meseci ukoliko ne dobije terapiju, ali su iskreno rekli da su šanse da poživi duže od pet godina slabe.

"Šanse da preživi duže od pet godina uz hemioterapiju su oko 30 odsto, a uz hemioterapiju i zračenje oko 50 odsto", naveli su lekari.

Uprkos malim šansama, sudoja je doneo odluku da dečaku mora da se omogući lečenje i istakao da tokom narednih godina može štošta da se promeni u načinu lečenja.

Na pitanje zbog čega nikako ne pristaje da njen sin dobije jedinu moguću terapiju, Anđela je ispričala da zna kako to izgleda, jer su njena majka i maćeha preminule od raka.

"To je pravi pakao i za bolesnika i za porodicu. Dete tokom tog procesa kao da i nije živo. Nadrogirano je, iscrpljeno i gotovo nesvesno, na ivici smrti. To mi liči na nacističke metode i zlo mi je od toga", zaključila je majka.

Iskustvo Beograđanke sa porođaja u Višegradskoj: Mama koja neće da ćuti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs