Zabrinjavajuće

Alarmantni podaci: Deca u Srbiji počinju da se kockaju već u osnovnoj školi!

Od njih 790, uzrasta od 11 do 20 godina, skoro polovina igra igre na sreću. Od ukupnog broja ispitanika 48 se patološki kocka, a 20 odsto problematično
Vaše dete & vi
00:18h
Alarmantni podaci: Deca u Srbiji počinju da se kockaju već u osnovnoj školi!
Foto: Thinkstock

Prema istraživanju novosadskog centra "Život nije igra", problem patološkog kockanja javlja se već u osnovnoj školi, a ovaj porok sve više uzima maha.

"Muka mi je od pakla u koji sam upao","Ne mogu više da živim u lavirintu laži, prevara i obmana", "Imam dugove","Hoću da živim kao ranije, bez zavisnosti od kladionica, tiketa" - ovo su najčešće rečenice sa kojima roditelji i deca dolaze po pomoć u Centar za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja.

Da je situacija alarmantna, svedoče i rezultati istraživanja urađenog prošle i ove godine među đacima tri osnovne i isto toliko srednjih škola u Novom Sadu. Od njih 790, uzrasta od 11 do 20 godina, skoro polovina igra igre na sreću. Od ukupnog broja ispitanika 48 se patološki kocka, a 20 odsto problematično.

Zabrinjava podatak da najmlađi ispitanik koji se patološki kocka ima samo 12 godina, a ceo slučaj je još dramatičniji, jer dete sa ocem igra rulet, a sa igrama na aparatima je počeo kad je imao manje od deset godina, uz brata i tatu.

Tinejdžeri i svet droge: 6 saveta za roditelje koji sumnjaju da ih dete laže

"Prosek godina učenika koji se patološki kocka je 17, a najstariji ima 19 godina", predočila je Jasmina Leković, psiholog u Centru "Život nije igra", i dodaje "Oko polovina njih koji se problematično i patološki kockaju su prvo počeli sa kladionicom, kada su imali između deset i 14 godina, a decu mlađu od deset godina u taj "svet" su uveli roditelji."

U svet kockara, učenici najčešće ulaze iz zabave, 15 odsto time želi da poveća svoj budžet, a 14 odsto iz dosade. Svaki treći učenik, njih 32 odsto na igre na sreću troši novac od užine. Veliki odmor u školi, 21 odsto anketiranih "provodi" u kladionici ili kockarnici.

"Učenici, patološki kockari, najviše igraju rulet, zatim slede aparati i karte", navodi Lekovićeva.

Prvi znak da se dete kocka, po rečima Jasmine Leković je nestanak nakita i novca iz kuće. Često odsustvo iz škole, lošiji uspeh, sklonost svađama i razdražljivost.

Majke za svaku osudu: Ovako roditelji od dece prave pohlepne i površne ljude! (FOTO)"Patološko kockanje može dugo da traje i da se ne prepozna", upozorava naša sagovornica, dodajući da za lečenje kockara, najčešće zovu i prijavljuju majke, a u poslednje vreme to čine i sami kockari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs