KO JE BIO BOG PERUN I ZAŠTO JE OGNJEN AMIDŽIĆ DAO DETETU BAŠ TO IME: Značenje ovog imena je krajnje ČUDNO

Ognjen Amidžić je sinu dao veoma neobično ime, a inspiracija mu je sama došla

Vaše dete & vi
KO JE BIO BOG PERUN I ZAŠTO JE OGNJEN AMIDŽIĆ DAO DETETU BAŠ TO IME: Značenje ovog imena je krajnje ČUDNO
Foto: Printscreen Instagram - callmenaumi

Ognjen Amidžić i njegova supruga Mina dobili su sina kojem su dali neobično ime Perun.

Zašto baš to ime, ovako je objasnio Ognjen:

"Dugo razmišljao o tom imenu, a kad sam predložio Mini, odmah joj se svidelo. Kad sam spoznao "Perun", rekao sam da je to to. Osamdesetih nisam znao ni jednog Ognjena, a ni dan danas ne znam Ognjena starijeg od mene. Meni Perun ima dobru simboliku, nisam ni čuo da se neko zove Perun, mada mi imamo u porodici," otkrio je Amidžić, a prenosi Kurir.

Ime „Perun“ je praslovenska reč, a izvodi se od indoevropskog korena „per“ odnosno „perk“ koja ima značenje „udariti“ (vrlo snažno i silovito), „rasprsnuti“ i sufiksa „un“ koji označava onoga koji izvršava radnju. U poljskom jeziku „pjore“ znači „udaram“, dok „piorun“ znači grom.

Ognjen Amidžić
foto: ATA Images

Ko je bio bog Perun?

Perun je bog groma i neba, pokrovitelj vladara. Ovaj bog koji se veruje da je važi za boga nad bogovima u religiji Starih Slovena, pre hrišćanstva, spominjao se pri zakletvama i sklapanju mira, kako se verovalo da će svojim gromom usmrtiti svakoga ko prekrši datu reč ili laže na svedočenju. Njegov dan je četvrtak. Njegova sveta biljka je perunika i hrast. Njegove sposobnosti u hrišćanstvu su prenete Svetom Iliji.

Mnogi autori smatraju da je Perun bio toliko obožavan od Slovena da je zamenjen sa vrhovnim bogom iako on to nije bio, nego je bio sin vrhovnog boga Svaroga. Odakle i čest nadimak Perunov – Svarožić, kao sin Svarogov. Perun ima najodgovornije zadatke kao sin vrhovnog i on uživa najveće poverenje pa se pominje i da Perun okreće Svvarogov točak zvezdanog nebaili kolo Svarogovo. Kolo Svarogovo je prema starim verovanjima svemir koji se vrti oko polarne zvezde koja je u njegovom centru. Perun kontroliše i kiše i oluje, prenosi edukacija.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs