"AKO UBEĐUJEŠ SVOJE DETE DA STE SIROTINJA, IMAŠ 98% ŠANSE DA ĆE ON BITI SIROMAŠAN": Vladimir Đukanović o vaspitanju Srba

Filozof i pisac Vladimir Đukanović o generacijskom siromaštvu govorio je u emisiji "Lično sa Petrom Latinovićem"

Vaše dete & vi
Autor:
"AKO UBEĐUJEŠ SVOJE DETE DA STE SIROTINJA, IMAŠ 98% ŠANSE DA ĆE ON BITI SIROMAŠAN": Vladimir Đukanović o vaspitanju Srba
Vladimir Đukanović, Foto: Pritnscreen/youtube

Vladimir Đukanović, filozof, pisac, finansijski konsultant i investitor gostujući u emisiji "Lično sa Petrom Latinovićem" između ostalog govorio je o tome kako u Srbiji postoji jedna vrsta životne navike, a to je "kukanje": "Nama je uvek neko drugi kriv, samo mi nismo. I Srbima nikad neće biti bolje sve dok nam u glavi ne bude bolje."

Vladimir je spomenuo i generacijsko siromaštvo i to koliko može biti loše po dete ako odrasta sa ubeđenjem da je siromašno:

"Ti ako ubeđuješ svoje dete da ste sirotinje, imaš skoro 98 odsto šanse da će on biti siromašan. I to ti je jednostavno stav u glavi. To ti je taj pristup svemu u životu. Generacijsko siromaštvo je kada ti generacijama pričaš svojoj deci da ste vi sirotinja. Ti ako se probudiš ujutru i kažeš svojoj deci: "Jao, nama je teško nama. Mi smo sirotinja".

Vidi moji roditelji su bili niža srednja klasa. Ja i moj brat nismo to osetili u retorici mojih roditelja. Moj otac je bio ratno siroče. On je stalno pričao, njemu je 1000 evra bilo… Ali moja majka je imala jedan interesantan stav: E super, sve je super, sve je top. Idemo dalje, radimo, rokamo. Ona nas je ubedila da nismo sirotinja“, objasnio je Vladimir.

"Ti svom detetu ako kreneš sa tom kukačkom pričom ti si... Ja sam u Americi gledao samohrane majke koje su živele u bedi, to je baš beda, i one su stalno svojoj deci govorile: "Izvući ćemo se, izvući ćemo se..." I uglavnom se ti ljudi i izvuku.."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs