prigrlite ih kao svoje

KAKO TREBA DA SE PONAŠAJU MAĆEHA I OČUH: Ove greške nikako ne smete da uradite sa decom vašeg partnera

Zajedno s mužem ili ženom dobili ste i njihovo potomstvo iz bivših bračnih zajednica. Izbegnite greške u odnosu s najmlađim članovima i volite ih kao da su vaša rođena deca.

Vaše dete & vi
Autor:
KAKO TREBA DA SE PONAŠAJU MAĆEHA I OČUH: Ove greške nikako ne smete da uradite sa decom vašeg partnera
Foto: Shutterstock

Nije lako stupiti u vezu ili brak ako je vaš partner ne samo razveden već ima i decu iz prethodnog braka. Izazovi su veliki jer obično takva deca i dalje gaje nadu da će se njihovi roditelji pomiriti. Odjednom ste se iz čiste situacije našli u onoj kada postajete maćeha ili očuh, a to su uloge za koje se niko ne priprema.

Uvek postoji velika količina stresa kad ulazite u takvu porodicu i možete da se sretnete s negativnim dečjim osećanjima kao što su zbunjenost, bes, čak i mržnja.

Većina ljudi koji se susreću s decom partnera trebalo bi najpre da savlada i promisli o nekoliko stvari pre nego što pokušaju da s decom stvore dobru i čvrstu vezu.

Maćeha i posinak
foto: Shutterstock

Uzrast dece koja žive s vašim partnerom je od presudne važnosti. Bebe i mališani najčešće nakon razvoda pripadnu majci, ali ima i obrnutih slučajeva.

U ovom dobu lakše se adaptiraju na novu očevu suprugu ili maminog novog muža jer još uvek ne shvataju zbog čega su se njihovi biološki roditelji razišli.

Bitno je i koliko ste ih prethodno upoznali i proveli vremena s njima. Što ih duže znate, lakše ćete prihvatiti jedni druge. Najgore je kad bez pripreme prosto upadnete u njihov život. Kada su u pitanju tinejdžeri ili još starija deca, njihovi stavovi su izgrađeni i oni vrlo dobro znaju kako je došlo do razvoda roditelja. Za njih ćete najčešće biti strano telo u porodici i s time morate da se suočite.

Maćeha i posinak
foto: Shutterstock

Kada postanete maćeha ili očuh, biće vam lakše ako su vaši razvedeni supružnici ostali u dobrim odnosima nakon raskida.

Prema vama neće dolaziti kanonade neprijatnosti, naročito ako niste uzrok razvoda. Ukoliko među bivšima postoji konflikt, trudite se da ohrabrite partnera da prevaziđe negativna osećanja jer će se to najviše odraziti na decu koja ne treba da znaju za svaki roditeljski problem. Uvek mislite na dobrobit dece, pa ako žele da provode više vremena sa svojim biološkim ocem ili majkom, prihvatite takvo ponašanje.

Deca će shvatiti da ne stojite na putu njihovim uzburkanim emocijama i videće u vama prijatelja i podršku. U svakom slučaju postoje stvari koje nikako ne treba da radite. Ne pokušavajte odmah da zavedete red i disciplinu, već se kod partnera raspitajte kako su deca do tada vaspitavana.

Nova pravila ponašanja često dovode do nesporazuma i svađa u domaćinstvu gde su nekada bila drugačija.

Dobro je da porazgovarate i s bivšim partnerima o dečjim karakterima, navikama i potražite njihov savet. Lagano uvodite one metode koje smatrate dobrim. Uzmite u obzir da su deca uzdrmana rastankom mame i tate i da će oklevati izvesno vreme pre nego što vas priznaju za novog člana porodice. I ako ne možete da rešite neki problem, prepustite biološkim roditeljima da donesu odluku.

Uplakana žena, suze, tužna žena, žena
foto: Shutterstock

Nema potrebe da navaljujete da vas partnerova deca odmah zavole i da im se odmah svidite. Njihovu naklonost steći ćete iskrenim odnosom prema njima i prema sebi. Deca osete nametanje, stegnutu ljubaznost, ljubav radi reda i preziraće vas. Dajte im vremena da se naviknu i ne obasipajte ih nepotrebnim nuđenjem onoga što im ne treba. Ne očekujte previše i snizite svoju idealnu lestvicu srećne porodice. Morate da znate gde su vaše granice kao maćehe ili očuha. Ne prekoračujte ih. Unositi svoje ogromne želje i očekivanja u potpuno novu sredinu često je neprikladno i nemoguće. Vi ste želeli novi život, deca vašeg partnera nisu. Njima treba više vremena da se naviknu. Trudite se da steknete njihovo poverenje i poštovanje. Bez udvaranja probajte da se pozabavite njihovim problemima i povucite se ako odbiju da vam se povere.

maćeha
foto: Profimedia

Nikada ne izbegavajte razgovor ako vam zatraže. Često nećete imati pravi odgovor, ali vredno je truda da s njima popričate, saslušate ih i zajedno dođete do rešenja. Stavite se u njihov položaj i saosećajte s njihovim mukama koliko god vama izgledale male. To je zadatak i njihovih bioloških roditelja, pomozite im u tome. Ne birajte favorite među partnerovom decom, ako ih ima nekoliko. Ljudski je možda više biti naklonjen nekom detetu koje vam se svidi bez posebnog razloga. Kako god, uvek im morate pokazati da ih podjednako volite i da želite da uvek budu deo vašeg života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs