Novo istraživanje

Koliko je aktivna majka, biće i dete: Fizička aktivnost mame i dece je povezana

Britanski istraživači zaključili su da deca nisu prirodno aktivna i da roditelji imaju važnu ulogu u razvoju njihovih zdravih navika kada je vežbanje u pitanju
Vaše dete & vi
00:38h
Koliko je aktivna majka, biće i dete: Fizička aktivnost mame i dece je povezana
Foto: Thinkstock

Što je aktivnija majka, i njeno dete će biti više fizički aktivnije, pokazala je britanska studija sprovedena na preko 500 majki i njihovih četvorogodišnjaka.

Međutim, količina vežbanja mnogih majki je ispod preporučenog nivoa. Istraživači sa Univerziteta Kembridž i Sauthempton su koristili monitore za otkucaje srca kako bi izmerili sedmodnevni nivo aktivnosti, a studija je pokazala da politika unapređenja dečijeg zdravlja treba da bude usmerena na majke. Zaključeno je da deca nisu prirodno aktivna i da roditelji imaju važnu ulogu u razvoju zdravih navika dece kada je vežbanje u pitanju.

Jurnjava

Katrin Hesket, jedna od voditeljki studije, rekla je da su podaci dobijeni merenjem od majki i dece pokazali njihovu direktnu vezu:

"Što je majka bila aktivnija, takvo je bilo i dete. Iako na osnovu studije ne može da se kaže da li su aktivna deca terala svoje majke da trče za njima, očigledno je da akcija jedne uticala na drugu stranu."

Ona je dodala da je za svaki minut umerene do energične aktivnosti majke bilo verovatnije da će njeno dete da se uključi u 10 odsto više iste akcije.

Dakle, ako majka je majka aktivnija sat vremena dnevno, njeno dete je 10 minuta više aktivnije. Ove male razlike mogu da se čine nevažnim, ali na mesečnom ili godišnjem nivou to može da bude značajno. Faktori koji su uticali na nivo majčine aktivnosti uključuju i to da li je majka bila zaposlena ili ne, kao i da li je dete imalo brata ili sestru.

Deci treba da zabranite da koriste tehnološke naprave jer utiču na njihov razvoj i mentalno zdravlje, a više o tome pročitajte OVDE.

Promene u majčinstvu

Istraživanje je pokazalo i da kada žene postanu majke, njihove aktivnosti se smanjuju i često se više ne vrate na prethodni nivo. Manjak aktivnosti onda može da utiče na mlađu decu.

"Postoje suprotstavljeni prioriteti za nove roditelje i izdvajanje vremena kako bi vežbali ne može uvek da bude na vrhu liste. Međutim, ukoliko je majka samo malo aktivnija, to može da doprinese i njoj i detetu", rekla je Hesket.

Samo malo više kretanja ili šetnja svakog dana je sve što je potrebno za obostranu korist. Aktivna igra je važan način za razvijanje koordinacije i motorike kod dece predškolskog uzrasta, i postoji mnogo načina na koje majke mogu da se druže, budu aktivne i podrže razvoj njihovog deteta, kao što su plivanje ili vežbe prilagođene za decu.

I debljina majke utiče na gojaznost deteta, a više o tome saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs