Dr Nenad Lujić sa Banjice otkriva

Novine u dečjoj ortopediji: Lečenje ravnih tabana pre treće godine i široki povoj su besmisleni

Ovo se u svetu odavno ne primenjuje

Vaše dete & vi
Autor:
Novine u dečjoj ortopediji: Lečenje ravnih tabana pre treće godine i široki povoj su besmisleni
Foto: Shutterstock

Decenijama unazad za roditelje u Srbiji bilo je nezamislivo da, u strahu od deformiteta kukova, ne povijaju svoje mališane širokim povojem sve do druge godine ili da hitno ne vode svoju decu kod lekara kako bi izlečili ravne tabane. To je, međutim, apsolutno nepotrebno.

Lekari danas savetuju da je za povijanje dovoljna samo jedna pelena, dok ravne tabane maltene uopšte ne treba lečiti.

Ovakvi preokreti u medicinskim savetima često zbunjuju roditelje, jer nešto što je nekada bila stroga preporuka sada se smatra nepotrebnom, pa čak i besmislenom praksom.

Dr Nenad Lujić, jedan od naših najpoznatijih ortopeda sa Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", objašnjava da su široki povoj i lečenje ravnih stopala pre treće godine prevaziđeni i da se to odavno ne primenjuju u svetu.

"Razvoj mišićno-skeletnog sistema je "naslonjen" na genetiku, ali i na uslove spoljašnje sredine, a naše lekarske intervencij,e poput širokog povoja, trebalo je da preduprede potencijalne probleme. Velika, skoro revolucionarna promena u dečjoj ortopediji odigrala se pošto je ultrazvučnim pregledom postalo moguće otkriti probleme sa urođenim iščašenjima kuka u najranijem periodu života i sprečiti ih. Kada je ultrazvučna kontrola u bebinom trećem mesecu postala standardna procedura poput vakcinacije, malformacije kukova su praktično smanjene na minimum", kaže dr Lujić i dodaje:

"Nekada smo imali između 200 i 300 operacija kukova godišnje, dok danas imamo jedva pet. Široki povoj se još uvek praktikuje u porodilištima u prvih sedam dana, a zatim se koriste pelene koje su tačno prilagođene uzrastu deteta i koje su dovoljno široke.

Bebi puder je svemoćan, majke mi: Evo za šta ga ja sve koristim!

foto: Profimedia

Prema rečima ovog ortopeda s decenijskim iskustvom, ravni tabani kao faktor ne postoje do detetove treće godine.

"Dok dete ne napuni tri godine, uzaludno je praviti procenu da li dete ima ili nema ravne tabane. Nakon treće godine ima jedan "zlatni period" od nekoliko godina kad može nekako da se utiče na to, ali su generalno rezultati slabi. Dete bi trebalo da hoda boso i po neravnom terenu, ali smo svesni da je to u gradskim sredinama često teško izvodljivo. Nakon desete godine opcija mogu biti specijalni ortopedski ulošci, ali svima bih preporučio da deca budu što više fizički aktivna jer će to sprečiti mnogobrojne potencijalne probleme", kaže dr Lujić za Kurir.

* 90 odsto dece od tri godine ima ravna stopala * 70 odsto slučajeva ovog deformiteta prođe samo od sebe * 7 dana po rođenju potreban široki povoj

Oprez: Suviše čvrst povoj dovodi do iščašenja

Povijanje na pogrešan način takođe može da uzrokuje probleme u razvoju bebinih kukova. Zato pedijatri upozoravaju roditelje da vode računa o tome da nožice i bokovi budu slobodni, tako da mogu da pokreću donji deo tela.

Rezultati istraživanja su pokazali da suviše čvrsto povijanje može da dovede do iščašenja ili displazije kukova.

Koje namirnice su pravi izbor: Čime treba da hranite bebu kada prestane da pije mleko

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs