Letnje igrarije

KREATIVNOST JE KLJUČNA ZA PRAVILAN RAZVOJ MALIŠANA: Ove letnje aktivnosti su odlične za potsticanje mašte!

Prema psihologiji kreativne osobe su otvorenije prema okolini
samouverenije, hrabrije i zrelije

Vaše dete & vi
15:04h Autor:
KREATIVNOST JE KLJUČNA ZA PRAVILAN RAZVOJ MALIŠANA: Ove letnje aktivnosti su odlične za potsticanje mašte!
Foto: Profimedia

Kada se za nekoga kaže da je kreativan, to znači da uviđa veze između nepovezanih iskustva, ideja i proizvoda, a najbolje je to što svaka osoba svojim rođenjem ima priliku da postane kreativna.

Da bi se taj potencijal ostvario, potrebno je angažovanje roditelja i ostatka porodice od najranijeg detinjstva. To je veština koja se razvija, a da bi zasijala u punoj veličini, potrebno joj je pružiti što više prilika.

Ne rušite im samopouzdanje: Ove rečenice nikako ne smete da izgovarate svom detetu!

Detetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, proverava, razmišlja.

Misliti kreativno znači uvideti veze između nepovezanih iskustava koje se pojavljuju u obliku novih misaonih šema, ideja i proizvoda.

Potsticanje kreativnosti dugoročno će se isplatiti jer su kreativne osobe, prema istarživanjima iz psihologije, otvorenije prema svojoj okolini, samouverenije, hrabrije, zrelije, pokazuju inicijativu, imaju osećaj za humor, istrajno rade na zadacima sve dok ih ne privedu kraju pa su znatno samostalniji od drugih.

Leto je idealno doba za kreativne aktivnosti. Izloženost prirodi će povećatinjihovu želju za istraživanjem.

Ovo su samo neke od ideja koje možete isprobati ovih dana:

Trik koji čuva zdravlje: Evo zašto treba da stavite novčić u zamrzivač pre nego što krenete na more!

Kamenčići koji pričaju priču

U prirodi uvek možete da pronađete kamenčiće koje možete pretvoriti u jednu posebnu priču. Kamenčiće je potrebno dobro očistiti i osušiti, a potom na njih sa detetom možete temperama naslikati različite oblike poput sunca, ribe, medvedića, potoka.

Nakon što se osuše, može početi sa pričanjem priča. Neka dete nasumce odabere pet kamenčića, a potom na temelju ključnih pojmova koji su prikazani na njima pokuša da osmisli svoju priču koju možete i zapisati.

„Stakleni“ koncert na otvorenom

Ako ste primetili da vaše dete voli zvukove ili mu pak jednostavno želite pružiti novo iskustvo, napravite sami „instrumente“ za koncert na otvorenom.

Nabavite nekoliko staklenih flaša različitih oblika i dimenzija, a potom u svaku od njih sipajte određenu količinu vode. Uz to vam je potreban samo drveni štapić kojim će dete lupkati po bocama i stvaranje sasvim posebnih nota može početi.

Ovo je prikladnije za nešto stariju decu.

Iscedite limun bez sečenja: Ovaj trik će vas fascinirati! (VIDEO)

Napravite herbarijum

Jedna od aktivnosti koja se može sprovesti tokom čitavog leta, bez obzira na kojim se lokacijama budete nalazili, jeste stvaranje herbarija, odnosno mape s osušenim biljkama.

Dete će tako posebnu pažnju posvećivati prirodi, učiti o njoj, a kako se mapa bude punila, osećaće se kao pravi mali naučnik.

Morska verzija igre memorije Ukoliko se nalazite na moru i skupljate morske školjke, iskoristite ih i za izradu svima dobro poznate igre , memorije.

To možete učiniti tako što ćete na jednu stranu školjke zalepiti sličice, a onda tražiti parove.

Pozorište senki

Ovo je jedna od najstarijih igara u ljudskoj kulturi, a njegova razgiranost oduševljava i decu.

Možete ga vrlo lako napraviti i kod kuće, a dete će biti oduševljeno spoznajom šta sve mogu da stvore njegove ruke.

Osim toga, kako će biti potrebno osmisliti i priču koja će pratiti likove, razvijaće ne samo kreativnost nego i logičko zaključivanje.

Mononukleoza: Bolest koja plaši roditelje!

Oslikavanje platna

Obično belo platno možete da pretvorite u pravo malo umetničko delo. Na tržištu se mogu naći brojne perive boje primerene za decu, a ako im date mogućnost da u prirodi na velikom platnu iskažu svoje likovne sposobnosti, mogli biste i prijatno da se iznenadite rezultatima.

Origami

Drevna japanka umetnost presavijanja papira itekako vežba moždane vijuge, a one lakše oblike mogu da naprave i deca sama.

Nemojte nesvesno da uništite psihu deteta: 10 saveta kako da ne postanete toksičan roditelj!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs