Pratite uputstva naučnika

Stručnjak za anatomiju otkriva: Ove 3 stvari utrostručuju šanse za trudnoću!

Toliko je predrasuda i bapskih priča o povećanju plodnosti

Trudnoća
Autor:
Stručnjak za anatomiju otkriva: Ove 3 stvari utrostručuju šanse za trudnoću!
Foto: Profimedia

Zaboravite sve one bapske priče o povećanju plodnosti. Ova tri saveta sve su što vam treba za uspešno začeće!

Podizanje nogu nakon seksa, vođenje ljubavi za vreme punog meseca, sirup za kašalj, seks svakog dana... Toliko je predrasuda kad je reč o začeću.

Dok je većina tih "trikova" proglašena neefektnim, postoji njih nekoliko koje odobravaju naučnici i stručnjaci iz područja anatomije. Jedan od osam parova ima problem sa plodnošću. Neplodnost može biti rezultat velikog broja faktora iz okoline, kao i genetike, ali stručnjaci za reprodukciju tvrde kako sledeći trikovi povećavaju izglede za trudnoću, a i zabavni su!

Seks treba da bude seksi

Seks zbog razmnožavanja ni blizu nije toliko seksi kao onaj u kojem strepite od neželjene trudnoće, kaže Šeril Kingsberg, psiholog specijalista za seksualnu i reproduktivnu terapiju.

"Seks kao alat za razmnožavanje može da ubije romantiku parova pa je potrebno da se fokusiraju na užitak, a ne na pritisak da naprave bebu", kaže ona. Stres utiče i na ženske i na muške hormone, zato se treba prepustiti i uživati, pa šta bude.

Ana Ivanović brine o svemu: Odlučila da zamrzne bebine matične ćelije

foto: Shutterstock

Dva puta u sat vremena

Ako je muškarac spreman za drugu rundu unutar sat vremena, to bukvalno može da utrostruči šanse za trudnoću. Drugi ejakulat nosi zdravije i pokretljivije spermatozoide, pokazalo je istraživanje, koje se kosi sa svime što se do sada mislilo.

"Ako imate seks dva dana zaredom, imaćete manje spermatozoida, ali ako nemate seks sedam dana, većina spermatozoida će biti mrtva", objašnjava dr Zaher Merhi iz Centra za plodnost.

Predigra ima veliku ulogu Dok se dve runde seksa zaredom preporučuju, ako vam to ne uspe, onda sačekajte dva dana do sledećeg pokušaja, tokom ženine ovulacije, naravno. Između ta dva puta, dobro je da imate seks bez ikakvog pritiska, zbog čiste romantike. Neke teorije sugerišu da postoje poze u seksu u kojima je materica u specifičnom položaju tako da olakšava prodor semena, ali za to nema naučnih dokaza. S druge strane, pomoći će predigra i maženje posle seksa. Toplota vagine zagreva spermatozoide i cilj je da se tamo zadrže što duže, piše Dejli mejl.

Najčudniji mitovi o trudnoći koji su se pokazali istinitim: Evo zašto nikako ne smete da mazite mačke!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs