Trudnice, obratite pažnju

Jabuke su neophodne u trudnoći: Kada čujete zašto, ješćete ih svaki dan!

Da li ste znali da postoji veza između jabuka i astme? Može li jedenje jabuke ublažiti astmu? Saznajte odgovore na ova pitanja

Trudnoća
15:36h Autor:
Jabuke su neophodne u trudnoći: Kada čujete zašto, ješćete ih svaki dan!
Trudnica jede jabuku, Foto: Profimedia

Često se piše o tome koliko su jabuke zdrave, te postoji čak i izreka „jabuka na dan, doktor nije potreban“. Ukoliko imate astmu i redovno konzumirate jabuke, one vam mogu pružiti zaštitu i ublažiti simptome astme. Šta više, veza između jabuka i astme je toliko jaka da je otkriveno da deca čije su majke u trudnoći jele jabuke imaju manji rizik od pojave astme i problema sa disanjem.

Veza između jabuka i astme

Razno voće i povrće obezbeđuje izuzetno važne hranljive materije. Međutim, tokom godina, naučnici su pronašli jasne dokaze o vezi između jabuka i astme, kao i boljeg funkcionisanja pluća. Naučnici sumnjaju da veza dolazi iz fitihemijskog sastava jabuke, koja sadrži flavonoide, koji smanjuju preosetljivost bronhija i takođe smanjuje rizik od astme. Naučnici takođe sugerišu da bi ljudi trebalo da jedu najmanje dve jabuke nedeljno kako bi se postigao potpuni efekat poboljšanja funkcije pluća i smanjio rizik od astme.

Korist za trudnice

Uticaj jabuka na funkcionisanje pluća je toliko značajan da se čak prenosi na nerođenu bebu. Naučnici iz Holandije i Škotske, ispitali su blizu 2000 trudnica, kako bi došli do saznanja da li je i koliko način ishrane imao uticaja na njihovu decu. Utvrđeno je da su majke koje su jele jabuke dok su bile u drugom stanju, prenele bebama neke zdravstvene pogodnosti, uključujući manji rizik od asme i otežanog disanja.

Hirurg sa Kliničkog joj otkrio tajnu: Ovako sam ubedila ćerku (2) da jede voće, sad sama traži još!

foto: Shutterstock

Ova činjenica uticala je na to da naučnici malo detaljnije istraže ovu pojavu. Naime, oni su otkrili da su deca čije su majke u trudnoći jele četiri i više jabuka nedeljno imale blizu 40 % manje šanse da kasnije imaju probleme sa otežanim disanjem i 50 % manje šanse da imaju zvaničnu dijagnozu astme, nego deca čije su mame jele jednu ili nijednu jabuku na dan tokom drugog stanja.

Višestruka korist

Osim što smanjuju rizik od astme, jabuke imaju brojne prednosti po zdravlje. Naučnici veruju da konzumiranje jabuka takođe smanjuje rizik od tumora, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

S obzirom na brojne koristi, sledeći put kada budete u nedoumici šta biste mogli pojesti za užinu, neka vaš izbor bude jabuka. Ne samo da će vas osvežiti već će pozitivno uticati na vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Fatalni propust roditelja: Zbog ovoga deca danas češće oboljevaju od dijabetesa, a nije hrana!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs