Obavezno pročitajte

Naučno otkriće: Pronađen vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte

Samo jedan vitamin može pomoći da se spreči razvoj urođenih mana kod embriona i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australski naučnici. To je vitamin B3
Trudnoća
16:56h Autor:
Naučno otkriće: Pronađen vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte
Foto: Profimedia

Naučnici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformisaće način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australijski naučnici istraživali su 12 godina zašto se neka deca rađaju s defektima srca, bubrega ili kičme.

Nije kasno: Roditi u 30-tim može vam produžiti život

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može lečiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embriona kao i beba da se ispravno razviju u materici.

"Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom sveta. Ove reči ne govorim olako", ispričala je biomedicinska istraživačica profesorka Seli Danvudi sa Instituta Viktor Čang u Sidneju.

Svaka četvrta žena u proseku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 miliona beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 miliona dece do pet godina upravo zbog urođenih mana, najviše srčanih, koje zahvataju svaku stotu bebu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs