Za buduće mame

Babica savetuje žene pred porođaj: Lista stvari koje ne treba da nosite u porodilište!

Porođaj i beba će vam odvući svu pažnju i vreme, pa su vam časopisi i knjige apsolutno nepotrebni
Trudnoća
16:44h Autor:
Babica savetuje žene pred porođaj: Lista stvari koje ne treba da nosite u porodilište!
Foto: Thinkstock

Buduće mame, a posebno one koje na svet donose svoje prvo dete, često su uplašene i zbunjene, jer ne znaju šta ih čeka, pa zbog toga sa sobom u porodilište nose pregršt nepotrebnih stvari. Babica Luiz Rajan objašnjava šta vam sigurno neće trebati, piše yumama.com.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, videla sam sadržaj mnogih torbi u koje su trudnice pažljivo pakovale stvari za porodilište. Zapanjujuće je šta sve buduće mame misle da će im biti potrebno u bolnici. Od glomaznih kućnih aparata do skupih elektronskih aparata.

Dok se pripremate za dolazak bebe, vrlo lako može doći do izmicanja kontrole kada je u pitanju spisak neophodnih stvari za porodilište. Budući da novorođene bebe zahtevaju puno vremena i pažnje, trudnice bi trebalo da spakuju samo neophodne stvari. Drugim rečima, izbegnite pakovanje onih stvari za koje nećete imati vremena. Dolaskom bebe na svet vaši prioriteti će se takođe promeniti.

Evo nekoliko stvari za koje trudnice veruju da će im trebati, a zapravo će im samo biti odgovornost više:

Laptopovi i tableti

Tehnologija je u današnje vreme prilično uzela naše živote pod svoje. Toliko se oslanjamo na nju da zaboravljamo na stvarnost i ono što se zaista dešava oko nas. Ne mogu vam izbrojati koliko puta sam isključivala iz struje i pomerala laptopove i druge slične uređaje koje su mame nosile sa sobom u porodilište. Trebalo bi da imate u vidu da ovi uređaji zauzimaju puno prostora, mogu da se polome i na kraju, možda i najpresudnije - nisu neophodni. U bolnici ćete biti najviše nekoliko dana, te ćete svakako preživeti bez ovih uređaja. Zato ih ostavite kod kuće.

Koliko je telu potrebno da se potpuno oporavi od trudnoće: Verovanje o 6 nedelja je čista zabluda!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uska odeća koju ste nekada (pre trudnoće) nosile

Možda ćete imati neodoljivu potrebu da u torbu spakujete i svoju omiljenu garderobu koju ste nosile pre trudnoće, kao što su uske farmerke ili puš ap brushalter. Moj savet je da to ne radite. Naime, mnoge trudnice misle da će, kada se porode, uskočiti kao od šale u svoju nekadašnju garderobu. Lepo je biti optimističan i želeti da iz porodilišta izađete lepi, ali nemojte se zavaravati.

Jednom sam u prolazu naišla na porodilju koja se na som krevetu borila sa rajferšlusom na svojim uskim farmerkama, vrišteći: “Mislim da sada mogu da ih obučem.”

Međutim, iako se niste previše ugojili tokom drugog stanja, nakon porođaja ćete još neko vreme biti naduti, pa čak imati i mali stomačić. Biće potrebno neko vreme da sve ponovo bude kao nekada. Nemojte žuriti, vaše telo je učinilo najlepšu moguću stvar na svetu i potreban mu je oporavak. Sada će vam udobna i široka odeća biti najbolji prijatelji. Uostalom, nakon carskog reza ili prirodnog porođaja, jedino ćete i sami to želeti.

Uređaji za ispravljanje i uvijanje kose

Bila sam u situaciji da je mami, koja se porodila carskim rezom, rođena sestra ispravljala kosu presom, dok sam joj ja pregledala ranu. To definitivno nije vreme za oblikovanje i stilizovanje kose. Razumem da neke mame žele da izgledaju lepo i iz porodilišta izađu sređene, ali verujte mi, vi uopšte nećete biti u centru pažnje tada, već vaša beba, a takođe vam niko neće ni zameriti ukoliko niste u svom najboljem izdanju.

Knjige i magazini

Buduće mame verovatno misle da će im u porodilištu biti dosadno, te sa sobom vuku gomilu knjiga i magazina kako bi prekratile vreme. Međutim, verujte mi na reč, ništa od toga vam neće trebati. Porođaj i beba će vam odvući svu pažnju i vreme.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs