Korisno znati

Zatvor u trudnoći: Zašto se javlja i kako utiče na bebu!

Tokom trudnoće telo proizvodi mnogo više ženskih hormona nego inače
Trudnoća
16:44h Autor:
Zatvor u trudnoći: Zašto se javlja i kako utiče na bebu!
Foto: Thinkstock

Hormonalne promene tokom trudnoće utiču na celokupan organizam žene. Pored pozitivnih stvari koje se dešavaju, poput bujnije kose, zdravijeg tena i lepše kože, žene se suočavaju i sa onim manje lepim promenama. Problem sa crevima je jedna od njih. Naime, opstipacija ili zatvor je vrlo česta pojava u trudnoći, i zna da bude i te kako neprijatna.

Zašto se javlja?

Tokom trudnoće telo proizvodi mnogo više ženskih hormona nego inače. Osim što pomaže materici da se opusti, progesteron utiče i na mišiće creva - zid i mišići creva se opuštaju, pa se stolica sve teže izbacuje napolje. Pored toga, creva su pod sve većim pritiskom materice koja se širi. Upravo zbog svega navedenog, u kombinaciji sa neizbežnim stresom, vrlo često može doći do pojave zatvora.

Zatvor nije bezazlen, mora da se leči: Simptomi da su vam creva puna toksina

Šta može da pomogne?

Svaka trudnica koja ima problem sa opstipacijom, najpre bi trebalo da obrati pažnju na:

1. Ishranu - savetuje se što veći unos vlakana. Dakle, neka se na vašem tanjiru nađe sveže voće i povrće, žitarice, integralni hleb i obavezno suve šljive.

2. Dovoljan unos tečnosti - minimum 8 čaša vode dnevno, plus cveže ceđeni voćni sokovi.

3. Fizičku aktivnost - lagana ali svakodnevna šetnja od velike je koristi. Dovoljno je 30 minuta dnevno. Osim toga, i plivanje stimuliše rad creva.

4. I masaža može biti od pomoći - trudnice, zamolite svog partnera da vam nežnim pokretima izmasira stomak.

5. Blagi laksativi - ukoliko ništa od navedeneg ne deluje, i neki blaži laksativi u trudnoći smeju da se koriste.

Kad probava zakaže, telo trpi posledice: Ovako funkcioniše organizam!

Poteškoće i nakon porođaja

Ukoliko i nakon porođaja ne osetite poboljšanje, već se bolovi nastave, posavetujte se sa lekarom šta da radite. Vrlo je moguće da se jave i hemoroidi, a nanošenje gela sa efektom hlađenja može privremeno dati olakšanje. U slučaju hemoroida, izbegavati dugo sedenje na wc šolji i naprezanje.

Ako i nakon porođaja nastavite sa uzimanjem gvožđa kao dodatka ishrani, pojava zatvora nije ništa neuobičajeno. Tada bi trebalo da porazgovarate sa lekarom o mogućnosti izbacivanja tih dodataka ili eventualnoj zameni. Nedostatak gvožđa bi trebalo da nadoknadite i adekvatnom ishranom - na primer, kroz orahe i suvo voće. Osim što daju dodatnu energiju, ove namirnice opuštaju creva - dokle god pijete dva do tri litra tečnosti dnevno.

Čak i tokom dojenja, svom probavnom sistemu možete pomoći blagim laksativima.

Najveće zablude o varenju: Zbog ovoga vam creva ne rade kako treba!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs