Obratite pažnju

Korisno znati: Kada je trudnoća visokorizična?

Trudnoće visokog rizika su one koje zahtevaju posebne kontrole i nadzor i samim tim su i veća briga za trudnicu
Trudnoća
13:36h Autor:
Korisno znati: Kada je trudnoća visokorizična?
Foto: Profimedia

Kako da znam da li će moja trudnoća biti niskog ili visokog rizika?

Svaka trudnoća je jedinstvena i nikad se ne zna kako će se koja trudnoća razvijati. Ako ste imali problema sa pritiskom ili šećerom u krvi pre trudnoće, na primer, vrlo je moguće da će se problemi nastaviti ili čak pogoršati tokom trudnoće i da će vam biti potrebne dodatne kontrole. Ako ste imali povišen pritisak tokom prethodne trudnoće, moguće je da će se to desiti i tokom druge...Ipak, najbolje je da smanjite rizike tako što ćete prestati da pušite, više se kretati, jesti zdravo, izbegavati slano i stres...

Trudnoće visokog rizika su one koje zahtevaju posebne kontrole i nadzor i samim tim su i veća briga za trudnicu. Na svu sreću, mnogo je više trudnoća niskog rizika, gde se normalnim ponašanjem i praćenjem saveta lekara, uz minimalan rizik dolazi do kraja trudnoće i zdrave bebe.

Kada je trudnoća visokorizična?

Kada majka puši, kada je previše mršava ili previše gojazna, kada koristi alkohol ili droge ili kada ima neki zdravstveni problem od pre trudnoće, bez obzira na to da li je na lekovima zbog toga ili ne.

Podaci o problemima tokom prethodne trudnoće tako mogu da vas svrstaju u visokorizičnu trudnoću - prevremeni porođaj, anomalija bebe, tromboza, gestacijska šećerna bolest i povišeni pritisak.

Postoje i faktori na koje treba obratiti pažnju i kod porođaja – veoma velika beba, veoma mala beba, blizanci, beba koja ne prednjači glavicom, nego nekim drugim delom tela, prethodni carski rez, krvarenje tokom prethodnog porođaja...

Ako nemate ništa od gore navedenog, niti ste imali problema tokom prethodnih trudnoća, veoma su male šanse da imate problem tokom ove trudnoće.

Carski rez ili prirodni porođaj: Prednosti i mane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs