Roditeljstvo

Sergej Ćetković iskreno o usvajanju ćerki: Moja sreća govori sve!

Pošto nisam od onih koji će konstantno biti u medijima i pričati o svom slučaju, mislio sam da će biti dovoljno da svi oni koji razmišljaju o tome vide moju sreću i sve ono što sam uradio i što mi se dešava, kaže Sergej
Porodica
19:56h Autor:
Sergej Ćetković iskreno o usvajanju ćerki: Moja sreća govori sve!
Foto: Kurir/ Dragan Kadić

Popularni pevač Sergaj Ćetković, u javnosti je poznat i kao otac koji je sa suprugom usvojio dve devojčice. To je bio povod da ga UNICEF pozove za prijatelja kampanje "Svako dete treba porodicu" koja ima za cilj da deca umesto u Domu za decu bez roditeljskog staranja, rastu i žive u porodici.

Iako privatni život drži daleko od očiju javnosti, Sergej Ćetković za RSE priča o svom životnom iskustvu i motivima zašto je prijatelj kampanje.

"Pošto nisam od onih koji će konstantno biti u medijima i pričati o svom slučaju, mislio sam da će biti dovoljno da svi oni koji razmišljaju o tome vide moju sreću i sve ono što sam uradio i što mi se dešava… Pričam o najpozitivnijoj stvari – postati roditelj i da će to biti, na neki način i njima podstrek, pomoć i da će iz mog slučaja naučiti šta treba raditi dalje.

Apelujem na sve ljude koji razmišljaju o hraniteljstvu, a na prvom mestu o usvajanju, da potraže stručnu pomoć u smislu razgovora u institucijama, kao što su centri za socijalni rad. Meni je to bilo od pomoći i ono što je, najbitnije da sami donesu tu najveću, po meni, odluku u životu. Naravno, uz podršku svojih najbližih, svojih porodica i da krenu…“, priča svoje iskustvo Ćetković.

Imaju 30 godina i usvojili su dete sa posebnim potrebama: To je posebna vrsta ljubavi!

Foto: Kurir/ Dragan Kadić
Foto: Kurir/ Dragan Kadić

UNICEF i Vlada Crne Gore tri godine sprovode kampanju kako bi uticali na povećanje broja hranitelja. Tako bi se smanjio broj dece u institucijama i uticalo na podizanje svesti o osnovnoj ljudskoj potrebi i pravu svakog deteta da raste u toplom porodičnom okruženju.

Inače, u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Mladost" u Bijeloj, jedinoj ustanovi te vrste u Crnoj Gori, trenutno boravi 96 dece. A od početka ove kampanje zabeležen je porast od 200 odsto dece smeštene u nesrodničke hraniteljske porodice u odnosu na period pre kampanje. Što, kada se procenti prevedu u brojke znači da u hraniteljskim porodicama trenutno živi 373 mališana.

Situacija je nešto drugačija kada je o usvajanju dece reč. Pa je u Crnoj Gori prošle godine usvojeno samo jedno dete, a za usvajanje se prijavilo 12 bračnih parova.

Ne krijući zadovoljstvo zbog toga dosadašnjeg uspeha kampanje i zbog toga "što se slika o hraniteljstvu i usvajanju dece iz dana u dan u Crnoj Gori menja", Sergej Ćetković onima koji se još razmišljaju objašnjava da imaju na umu da je dečija i njihova sreća važnija od društvenih predrasuda.

"I da je njihova i sreća te dece bitnija od onoga "što će reći ljudi" ili šta će se pričati po čaršiji. Tako da onima koji me, tim povodom, pitaju ili priđu na ulici, a bilo je toga više puta, kažem neki savet i podelim svoje iskustvo sa njima. I kažem da je moja sreća najbolje iskustvo, najbolji pokazatelj onima neodlučnim šta treba činiti dalje.Ali ima i onih koji toliko tiho pričaju o tome jer se boje da to neko ne čuje, da pričamo uopšte o tome. Uvek sam se trudio da ne slušam sredinu, da idem svojim putem i da sebe činim što srećnijim i ispunjenijim“, kaže Sergej Ćetković.

Kako je par iz Srbije usvojio dete: Koliko košta sreća?

Foto: Kurir/ Dragan Kadić
Foto: Kurir/ Dragan Kadić

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs