Iznenađenje

Ovo su bila top imena za devojčice u 2016. godini: Beograđani ne žele da im se kćerka ovako zove!

Kratka imena definitivno dominiraju, ali i ona starija, skoro zaboravljena
Porodica
12:10h
Ovo su bila top imena za devojčice u 2016. godini: Beograđani ne žele da im se kćerka ovako zove!
Foto: Thinkstock

Zavoda za Statistiku Grada Beograda objavio je top 150 najčešće davanih imena devojčicama u Beogradu u poslednjih 5 godina i njihovo značenje, piše Znacenje-imena.com.

Čini se da se popularnost imena u Beogradu veoma razlikuje od imena davanim deci u unutrašnjosti Srbije, te se tako na vrhu liste najpopularnijih imena za devojčice u Beogradu našla Dunja, koja je sa trona skinula Milicu i vlada suvereno već poslednje dve godine. Zanimljivo je da Dunja u drugim delovima Srbije nije ni među prvih 20 srpskih imena za devojčice.

A šta se desilo sa Jelenom?

Beograđani više ne žele da im se kćerka zove Jelena. Nekad najpopularnije žensko ime, ovih godina je tek na 45. mestu, ali razni oblici imena Jelena su itekako zastupljeni na ovoj listi najpopularnijih ženskih beogradskih imena, te su tako Lena (koja je na trećem mestu), Elena (mesto broj 21.) i Helena (mesto broj 22) zajedno jače i od Dunje. Iz liste izdvajamo još četiri imena koja su po našem ukusu najmodernija, i najzanimljivija imena na listi, a to su Maša, Una, Zoja i Mila.

Značenje imena Maša

Maša je divan oblik tradicionalnog imena Marija. Da li je slučajnost da je ruski crtani film Maša i Medved (ruski Маша и Медведь) trenutno najveći hit na netu, koji u roku 24 sata posle postavljanja na YouTube ima milione klikova, to procenite sami. Ali kao i u crtiću, ovo ime asocira na malu preslatku devojčicu dobra srca.

Una je jedna jedina. Ko je nekad imao priliku da doživi lepotu reke Une u Bosni i Hercegovini sigurno će osetiti i silinu i lepotu ovog imena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs