Feng shui za početnike

U nekoliko jednostavnih koraka saznajte kako da poboljšate vaš životni prostor i stvorite mesto u kom su mir i spokojstvo zapovest.
Enterijer 26.03.2013. - 12:20h

Feng shui, drevna veština stara preko 6000 godina, bavi se uređenjem životnog prostora, kako bi se privukla pozitivna energija, a izbacila ili umanjila negativna. Feng shui se zasniva na analazi prostora koristeći strane sveta, put vetra, blizinu vode, a uključuje i astronomiju i astrologiju. Ukoliko se do sada niste susretali sa ovom veštinom, koji mnogi vide i kao nauku, najbolje je poći od jednostavnih osnova koje se tiču prostorija u vašem domu.

 

1. Prvo i osnovno pravilo u feng shui disciplini: očistiti prostor od nepotrebnih stvari – od odeće koju ne nosite do posuđa koje ne koristite često. Iako mnogi ljudi čuvaju stvari u nadi da će im nekada zatrebati, feng shui zahteva da se otarasite svega što začepljuje protok energije, te sentimentalnosti gotovo da nema mesta.

2. Čist vazduh i redovno provetravanje neophodni su kako za disanje, tako i za protok energije. Bitno je da prostor odiše svežinom, koliko god to bilo moguće, posebno ukoliko živite u velegradu. Zatim tu je osvetljenje, jer su pravilno pozicionirana svetla dobra kako za vid, tako i za privlačenje pozitivne energije. Ukoliko ne gajite biljke, koristite osveživače prostora, a tokom dana pokušajte da iskoristite što više sunčeve svetlosti.

 

3. Osnovnih pet elemenata feng shui-ja su: drvo, vatra, zemlja, voda i metal. Svakom od ovih elemenata pripadaju određene boje, a po njihovoj funkciji možete zaključiti u kojim prostorijama im je mesto. Takođe, teorija boja u feng shui veštini može poboljšati vaše zdravlje i uneti harmoniju u vaš dom. Zelena boja je boja zdravlja, dok bela budi kreativnost, kako kod odraslih, tako i kod dece. Žuta boja koristi se na južnoj strani, kako bi donela radost, a plava na jugu donosi prosperitet i novac.

 

4. Sveto trojstvo vašeg doma čine kupatilo, kuhinja i spavaća soba, te najviše pažnje treba posvetiti baš ovim prostorijama. Kasnije ćemo se detaljnije baviti svakom od ovih svetih prostorija, za početak je dobro da znate da je spavaća soba rezervisana za odmor i da je zabranjeno da u njoj imate televizor ili računar. Idealna spavaća soba sadrži krevet i jedan ormar, veliki prozor za provetravanje, a za bogatiji seksualni život dovoljne su figure u jarko crvenoj ili narandžastoj boji. Kupatilo je vaša oaza, kada god imate vremena napravite mali spa centar, uz pomoć mirišljavih soli i sveća. Koristite bledo zelene tonove za opremanje kupatila i ne ostavljajate stvari razbacane, već ih složite u ormariće. Kuhinja je mesto na kom se priprema hrana, a kako zdravlje na usta ulazi, važno je da kombinacija boja i materijala bude adekvatna. Ne zatrpavajte kuhinju aparatima, već unesite činiju sa voćem ili vazu sa cvećem, kako bi sama hrana bila pripremana u što zdravijim uslovima.

 

5. Obratite pažnju na ulazna vrata. Bilo da živite u stanu ili kući, ulazna vrata predstavljaju glavno mesto protoka energija, pa je bitno da ispred vrata postoji čist prostor, bez drveća ili bilo čega što zaustavlja prolaz pozitivne energije. Obnovite vrata ili samo ih osvežite prijatnim, pastelnim tonovima, što će dati novi izgled čitavom prostoru stanovanja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...