Vodite računa

5 stvari koje nikad ne smete da bacate u sudoperu!

Možete da napravite veliki problem

Enterijer
Autor:
5 stvari koje nikad ne smete da bacate u sudoperu!
Foto: Profimedia

Većinu otpada u našem domaćinstvu, hteli to da priznamo ili ne, završi u odvodu. Sudopera i wc šolja postali su mesta na kojima se najbrže rešavamo otpada ne razmišljajući o posledicama koje mogu da nastanu nakon toga.

Osim što sitni otpad uništava sanitarije, može dovesti i do velikog začepljenja. Zato drugi put, pre nego što nešto pustite niz slivnik, obavezno razmislite o tome. Ove stvari nikada ne bi trebalo da završe u vašoj sudoperi:

1. Kafa

Mnogi smatraju da prosipanje ostataka kafe u odvod ne predstavlja neki veliki problem. Ipak vodoinstalateri se s time ne slažu i poručuju da ništa ne uzrokuje više začepljenja od kafe i masti.

2. Ljuske od jaja

Iako mogu da posluže za čišćenje odvoda, ljuske od jaja na sebe mogu da "zakače" sitni otpad i tako uzrokuju začepljenje.

Šta sve možete sa običnom kredom: Neprocenjivi trikovi!

foto: Profimedia

3. Masnoće i ulja

Mešaju se s ostalim otpadom i začepljuju cevi koje onda blokiraju kanalizaciju. Vrlo su štetni i za dalje pročišćavanje vode. Najčešći začepljivači odvoda su masnoća od mesa, ulje, puter, margarin, sosovi, mlečni proizvodi, majonez...

4. Samoljepljive plastične etikete

Plastične nalepnice koje se nalaze na voću i povrću često završe u sudoperi. One mogu da se zaglave u cevima kao i u pumpi ili filterima za pročišćavanje otpadnih voda. Ako uspeju da prođu kroz sve navedeno, na kraju završe u vodi i zagađuju okolinu.

5. Sredstva za čišćenje

Fosfati, antibakterijska sredstva i druga hemijska jedinjenja koja povezujemo s konvencionalnim proizvodima za čišćenje mogu da poremete vodeni ekosistem. Izbegnite štetu koristeći prirodna sredstva za čišćenje koja možete da napravite u svojoj kuhinji.

Testirani najčešći trikovi u domaćinstvu: Evo šta zaista deluje, a šta je izmišljeno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs