Što efikasnije

Stručnjak za elektroprivredu otkriva: Ovako ćete maksimalno uštedeti novac za grejanje!

Roletne mogu smanjiti gubitak topline i za 10 posto

Enterijer
14:43h Autor:
Stručnjak za elektroprivredu otkriva: Ovako ćete maksimalno uštedeti novac za grejanje!
Foto: Profimedia

Sezona grejanja je uveliko u toku, a kako biste optimalno iskoristili svoje radijatore bez da proleće dočekate praznih džepova, donosimo osam načina kako što efikasnije iskoristiti grejanje bilo da vaš dom koristi centralno grejanje, grejanje na drva, odnosno biomasu ili grejanje električnom energijom.

Izolujte ulazna vrata

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag (može se postaviti lepkom, ne treba bušiti pod).

“Nekad su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grejanja. Drugi način, ako ne želite ili ne može postaviti prag, jeste taj da se s donje strane na vrata pričvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom koja se takođe može nabaviti u radnjama, a kupuje se po meri”, kaže dipl. inž. arh. Nevenka Vuković Varga.

Ako se vrata otvaraju na hladni hodnik ili direktno napolje, bez vetrobrana, ispred vrata može da se postavi zavesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha i promaju.

Testirani najčešći trikovi u domaćinstvu: Evo šta zaista deluje, a šta je izmišljeno!

foto: Profimedia

Izolujte stakla na prozorima koji su vam “višak”

“Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan koji možemo zimi ‘žrtvovati’. To se posebno odnosi na stakleni zid, koji je izuzetno loš za gubljenje topline. Ovo što vam predlažem i sama sam proverila u praksi i funkcioniše”, savetuje arhitekta Nevenka Vuković Varga.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan beli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše seče), izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu meeru širine stakla (trebaće vam više stiropora jer su ploče 50 x 100 centimetra) tako da stiropor tesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prethodno izmerite otvor i proverite jesu li bočne strane uspravne ili su malo iskošene, ucrtajte liniju za sečenje flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr, špenadlom ili ekserom bočno u drvo, ili lepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osetiti razliku. Na proleće jednostavno sklonite ploče. Spolja spustite roletne, jer su one dodatna izolacija.

Razmestite nameštaj

Ovo zimsko preuređenje kuće potpuno je besplatno i privremeno. Odmaknite nameštaj od hladnih spoljnih zidova i namestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina. Takođe, što je više moguće, odmaknite nameštaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha.

Radijatori ne smeju biti zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem veša na radijatoru praktično prekidate grejanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izolovan i nema pravog efekta”, napominju iz kompanije za elektroprivredu.

10 ključnih pravila: Ovako će vaš stan izgledati kao iz časopisa! (FOTO)

foto: Profimedia

Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite toplotu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se posebno odnosi na stanove na višim spratovima zgrada, jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.

Nabavite prenosnu grejalicu ( i smanjite peć)

Stavite prenosnu grejalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe i smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se oblačite slojevito i nosite čarape i papuče.

“Nemojte pregrejavati prostor. Optimalna temperatura u grejanim prostorijama je 20 stepeni Celzijusovih. Za svaki stepen više utroši se šest posto više energije”, kažu iz kompanije za elektroprivredu.

Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspe da izađe kroz njega.

Jednostavno rešenje je to da blokirate protok vazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite da izvadite balon, on će se automatski izduvati pa se kuća neće napuniti dimom.

Renoviranje stana: Pet dobrih investicija posle kojih će vaš dom izgledati kao nov! (FOTO)

foto: Profimedia

Vodite računa i o roletnama i zavesama

Noću spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak topline. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 posto.

Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, sklonite zavese na prozorima kako bi zraci sunca ušli i zagrejali stakla na prozorima što će uzrokovati i povišenu temperaturu u stanu. Kutije za roletne su potencijalna mesta za velike gubitke topline pa ih, ako je moguće, izolujte.

Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta

“Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i nameštaju pa će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora”, savetuju stručnjaci za elektroprivredu.

Tokom zime nikako nije dobro ostaviti prozor otvoren ‘na kant’. Na taj način se samo rashlađuje zid oko prozora, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenzacije vlage iz vazduha na hladnim površinama. Ispravno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na dva do tri minuta što je dovoljno da se vazduh brzo promeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi”, dodaje arhitekta Nevenka Vuković Varga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs