Pronađite inspiraciju

Ovako treba da izgleda savršena kuhinja: 5 uslova koje treba da ispunite!

Ako želite da uvek budete uspešni u svim svojim gastronomskim poduhvatima, onda vaša kuhinja mora biti savršeno organizovana
Enterijer
20:30h Autor:
Ovako treba da izgleda savršena kuhinja: 5 uslova koje treba da ispunite!
Foto: Thinkstock

Da biste bili pravi kulinarski mag, morate imati talenta, savremene alate i inovativne ideje, ali sve to vam neće puno značiti ukoliko nemate dobro organizovanu kuhinju. U današnje vreme, kako smo već nekoliko puta rekli, kuhinjski prostori su veoma mali i ograničeni, pa nam na taj način ometaju rad i vreme provedeno u ovom delu našeg doma čine napornim.

Ako vam sve sitnice i alati koji su vam neophodni nisu na dohvat ruke, ili pak nemate dovoljno prostora za pripremu, seckanje, prženje i kasnije pranje, vaša kuhinja svakako nije mesto u kom možete uživati. Mi vam ovog puta predstavljamo pet zlatnih pravila za kuhinju koja je savršeno organizovana.

1. Držite stvari tako da vam budu na dohvat ruke

Šerpe i tiganje držite blizu šporeta, plastične posude, daske za sečenje i ostalo držite na radnoj površini, a tanjire, čaše i ostalo posuđe držite bliže sudoperi ili mašini za pranje posuđa. Verujte nam da ovakve sitnice umnogome olakšavaju pripremu hrane, uživanje u njoj, a potom i olakšavaju raspremanje.

Preuredite dom bez troškova: Trikovi pomoću kojih će vaša kuća zablistati (FOTO)

2. Grupišite stvari

Posuđe koje koristite za prženje, poput različitih šerpi i tiganja držite zajedno, escajg i začine složite na policu ili u fioku, a varjače, špatule i ostalo složite u keramičku posudu. Na taj način ćete uvek znati gde vam se šta nalazi.

3. Stvari koje koristite svaki dan držite na vidnom mestu

Ukoliko imate police u kuhinji, teže stvari stavite na donje police, a sve ono što ne upotrebljavate svaki dan popnite na gornje. Takođe, možete staviti svakodnevne potrepštine napred, a stvari koje ne upotrebljavate često možete složiti iza njih. Tako će vam sve biti lako dostupno, a opet bolje organizovano.

Umesto omekšivača koristite ovo: Tri puta jeftinije, skida sve fleke i neprijatne mirise sa odeće!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Otarasite se svih beskorisnih stvari

Makar jednom godišnje uradite „popis“ svoje kuhinje i izbacite iz nje sve što je oštećeno, neupotrebljivo, staro i sve ono što jako dugo niste koristili i ne znate kada ćete ga sledeći put upotrebiti. Ovako možete napraviti mesta za nove sitnice koje će vam olakšati rad u kuhinji.

5. Providne posude

Šećer, kafu, so, brašno i sve drugo što vam padne na pamet, držite u providnim teglama kako biste u svakom trenutku znali šta se u kojoj nalazi. Ako vam se ova ideja ne dopada, onda ištampajte interesantne etikete i nalepite ih na tegle koje imate. Iako je ovo sitna promena, pomoći će vam da se lakše snalazite u svojoj kuhinji, posebno ako volite da koristite dosta različitih začina.

Za 9 meseci svojim rukama izgradila kuću: Majka četvoro dece napravila savršen dom! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs