KAKO PRAVILNO OPRATI PATIKE U VEŠ MAŠINI: Ovo nikako ne smete da radite jer će se obuća deformisati i raspasti

Evo nekoliko saveta pomoću kojih možete da operete patike u veš mašini, a da ih pritom ne oštetite.

Enterijer
13:03h Autor:
KAKO PRAVILNO OPRATI PATIKE U VEŠ MAŠINI: Ovo nikako ne smete da radite jer će se obuća deformisati i raspasti
Kako pravilno oprati patike u veš mašini ?, Foto: Shutterstock

Sledite ove savete i vaše stare i iznošene patike nakon pranja izgledaće kao nove! Najbolje je pripremu obaviti veče ranije i ostaviti ih da tako odstoje. Zatim obuću dobro očetkati, izvući pertle a onda ih prema našem uputstvu staviti u mašinu na pranje.

Bilo bi dobro da ne preskačete neke korake kako vas to ne bi dovelo do krivljenja gume obuće ili njenog oštećenja prilikom pranja.

Pranje patika, Pranje obuće
foto: Shutterstock

Potrebno vam je:

  • Tečni deterdžent (po potrebi)
  • 6 kašika sode bikarbone
  • Četka za obuću ili stara četkica za zube
  • Jastučnica ili vrećica za pranje veša
  • Nekoliko peškira

Kako oprati patike u veš-mašini?

Nemojte čekati poslednji trenutak, već počnite ranije s pripremom i veče pre pranja započnite dezinfekciju kako biste eliminisali neprijatne mirise.

Veče pre pranja, sipajte po tri kašike sode bikarbone u patike i ostavite da odstoji tako preko noći, pa ih ujutro dobro istresite.

Nakon toga, izvucite pertle i ubacite ih u jastučnicu ili vreću za pranje da se ne bi upetljale. Zatim stavite jastučnicu ili vrećicu u veš-mašinu.

Skinite sa patika što je više moguće prljavštine, blata i sl. četkom za obuću ili starom četkicom za zube.

Patike dobro umotajte u stare peškire, pa sve to zajedno ubacite u veš-mašinu.Zahvaljujući peškirima, patike neće udarati u bubanj tokom okretanja.

Nakon što ste obavili sve prethodne korake sipajte tečni deterdžent i uključite veš-mašinu na program za pranje vodom niže temperature. Imajte u vidu da ne bi valjalo da se peru duže od 40 minuta.

Kada mašina završi, izvadite patike i ostavite ih da se suše na vazduhu. Ni slučajno ih ne stavljajte u mašinu za sušenje jer ih topao vazduh može iskriviti i oštetiti lepak, piše Krstarica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs