SAZNAJTE VIŠE

ZAOBLJENE, MEKE LINIJE I DALJE SU NAJPOŽELJNIJI TREND U ENTERIJERIMA: Ovako se postiže izgled stana kao u magazinu!

Pandemijske godine promenile su mnogo toga, a možda najviše način kako uređujemo enterijere. Nakon što smo odjednom bili prisiljeni da većinu vremena provodimo u svoja četiri zida, možda smo u nekim trenucima primetili kako kauč koji nam je uvek izgledao fantastično ipak nije baš i udoban koliko je lep.

Enterijer
Autor:
ZAOBLJENE, MEKE LINIJE I DALJE SU NAJPOŽELJNIJI TREND U ENTERIJERIMA: Ovako se postiže izgled stana kao u magazinu!
Instagram/miastevensinteriors, Foto: Instagram / miastevensinteriors

Upravo se tu otvorio prostor za trend koji su mnogi prigrlili. Riječ je o zaobljenim komadima namještaja koji su izuzetno udobni, a njihov ‘mekši’ izgled jednostavno će se uklopiti u svaku vrstu prostora. Mekane, zaobljene linije namještaja te lukovi i okrugli, masivni stolovi nova su opsesija brojnih dizajnera enterijera.

Ovaj trend koji je trenutno obožavan širom sveta, čak su protumačili i psiholozi. Naime, naš je mozak ‘programiran’ tako da ga privlače upravo ovakvi oblici, koje povezuje sa smirenošću i određenom sigurnošću. Ovakvi predmeti zapravo su suprotnost čistim linijama koje često imaju oštre uglove, koje bismo mogli povezati s nekom vrstom opasnosti.

Kada je u pitanju opremanje prostora ovakvim mekim linijama, uvek je dobro držati se nekih smernica. Za postizanje tog osećaja ugodnog i zaštićenog enterijera potrebno je smisleno organizovati ovakve komade. Ukoliko imamo, na primer, dva zaobljena kauča, uvek ih je dobro postaviti tako da čine jednu celinu. Takođe, ovakva vrsta nameštaja trebala bi da budu ono oko čega se cela prostorija zapravo ‘gradi’.

Budući da je ovakav tip nameštaja stvoren primarno s ciljem opuštanja, važno je da i materijali koji ga čine budu takvi. Zato dizajneri preporučuju da uvek pokušamo da biramo neke neutralne, umirujuće boje te prirodne materijale kao što su drvo i tekstil od materijala kao što su pamuk ili vuna.

Što se samih zaobljenih linija nameštaja tiče, reč je o trendu koji je već dobro poznat u svetu enterijera, a koji se nekako uvek vrati u cenatr pažnje. Tako smo upravo ovakav stil nameštaja mogli videti u kultnom Art Deco uređenju 1920-ih godina, kao i u eklektičnom stilu 70-ih godina. Čini se kako je sada još jednom vratio svoju staru slavu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs