Dekorativne i efikasne

5 BILJAKA KOJE DELUJU KAO OVLAŽIVAČI VAZDUHA: Prirodno rešenje za suv vazduh u domu!

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom. Ovlažuje vazduh i upija nečistoće u domu, a neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja

Enterijer
Autor:
5 BILJAKA KOJE DELUJU KAO OVLAŽIVAČI VAZDUHA: Prirodno rešenje za suv vazduh u domu!
Foto: Profimedia

Suv vazduh sa sobom donosi probleme za disajni sistem, a protiv njih možete da se borite na prirodan način pomoću biljaka koje vlaže vazduh.

Pačempres (Lažni čempres)

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom jer se veruje da se u njemu skupljaju duše preminulih. To zimzeleno drveće ovlažuje vazduh i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Zauzvrat traži hladovinu i redovno zalivanje.

Svekrvin jezik

Ova biljka čini čudesne stvari: osvežava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika i neutrališe štetne materije iz sintetičkih materijala. S obzirom na to da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba je često zalivati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa je možete smestiti u bilo koji ćošak doma.

Sanseverija, svekrvin jezik
foto: Shutterstock

Fikus

Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka jer vlaži vazduh, ispunjava ga kiseonikom, neutrališe toksine i viruse i upija dosta prašine. Najbolje uspeva u domovima s mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća je vrsta fikus Bendžamin, koji brzo raste i ne treba ga često zalivati.

Lozica

Ova biljka se ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvati prostor oko kojeg raste i uzdiže se prema svetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu i postepeno ga ovlažuje. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalivanje.

Kalanhoja

Ova biljka s Madagaskara stvorena je za stanove sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže da reguliše svežinu u svojoj okolini. Ne treba je često zalivati, ali je treba pozicionirati na mesto s kojeg će dobiti dosta sunčeve svetlosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs