neverovatna žena!

10 PRAVILA UREĐENJA KUĆE DŽOANE GEJNS: Organizujte svoj život sa STILOM! (FOTO)

Zvezda popularne američke TV emisije 'Fixer Upper', Džoana Gejns i njen suprug Čip već godinama inspirišu ljude iz celog sveta kada je uređenje kuće u pitanju.

Enterijer
12:58h Autor:
10 PRAVILA UREĐENJA KUĆE DŽOANE GEJNS: Organizujte svoj život sa STILOM! (FOTO)
Džoana Gejns, Foto: Instagram / joannagaines

Džoana Gejns je multitalentovana i neverovatno organizovana žena koja sa svojim mužem Čipom već nekoliko godina unazad snima emisiju "Fixer Upper" koja nam daje uvid kako u Americi možete za ne baš malo novca kupiti staru kuću i uz pomoć ovog para, dobiti mesto za život o kojima mnogi sanjaju.

Džoana Gejns je svoj biznis započela kroz blog još sredinom dvehiljaditih da bi se ubrzo našla u prilici da sa svojim mužem napravi lajftstajl emisiju koja se bavi kompletnim uređenjem eksterijera i enterijera kuća u svom rodnom kraju Vejko u Teksasu. Naime, u emisiji, uglavnom parovi sa određenom količinom novca dolaze da kupe staru kuću koju nakon toga Čip i Džoana kompletno renoviraju u svom dobro poznatom stilu ali naravno uzimajući u obzir i želje svojih klijenata.

Džoana je žena koja provodi vreme, osim kada dizajnira i upravlja zadacima koje njen suprug sa svojim kolegama majstorima radi na renoviranju kuće, obilazeći buvljake gde pronalazi nameštaj i detalje koji na kraju završe u nekoj od kuća na kojima rade. Njen stil je onaj za koji kažemo da je "američki". Dakle, podovi od punog drveta, kuhinje veličine dnevnih soba sa ostrvom u sredini, zemljane boje, grede na plafonu, granit u kupatilu, veliki prozori koji gledaju na prelepe bašte i spoljašnjost kuće kao iz bajke.

Pored svoje emisije, poznati par ima petoro dece, još nekoliko biznisa kao što su prodaja nameštaja koje ona dizajnira, tapeta, dekorativnih elemenata za kuću, tepiha i farbi.

Ovo su njeni saveti kako da svoj dom učinite interesantnim, praktičnim i naravno prelepim:

1. NE STAVLJAJTE SVE STVARI U FIOKE I PLAKARE

Iako je lakše za održavanje kada nam većina stvari stoji u fiokama, plakarima, komodama, Džona savetuje da interesantne tegle, ćaše, tanjire, kutije ili knjige, razvrstate po policama u kuhinji ili dnevnom boravku čime ćete svoj dom utopliti i ušuškati.

2. OSMISLITE DOBRO OSTAVU ILI PROSTORIJE KOJE NE KORISTITE SVAKODNEVNO

Ako imate sreće i imate špajz ili zastakljenu terasu, dobro ih osmislite tako da ih učinite što praktičnijim. Stavite jednostvane police od jeftinijeg drveta ili metala, poređajte na njih kutije u kojima će vam stajati zimnica, obuća koju ne nosite svakoga dana, stvari i hranu od ljubimca, višak igračaka i sl.

3. MALI PROSTOR POVEĆAJTE PAMETNIM ODABIROM NAMEŠTAJA

Pored ogledala koje svaku prostoriju čine vizuelno većom, odaberite "lakši" nameštaj. Kada to kažemo, mislim na onaj kao što je to recimo pletena stolica, ili pak providna, manji radni sto, lampe sa providnom bazom, krevet sa metalnim okvirom...

4. MEŠAJTE STARO I NOVO

Ništa ne deluje dosadnije nego akada se uselite u stan i kupite sve novo. Obilazite buvljake i pijace, uzmite neke predmete iz roditeljskog doma koji vas asociraju na neke lepe trenutke, pronađite stare knjige i postere ili ako imate prijatelja grafičkog dizajnera ili slikara, zamolite ih za neki originalan rad koji ćete sa ponosom držati u svom dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.

6. RAZDVOJITE DNEVNI BORAVAK OD KUHINJE

Ako imate otvoreni koncept, važno je da ga podelite. To možete uraditi tako što ćete staviti veliku policu između kuhinje i dnevnog boravka, možete napraviti ostrvo, a možete i jednostavno staviti trpezarijski sto.

7. BUDITE HRABRI PRI ODABIRU TAPETA

Ako ste se već odlučili za stavljanje tapeta, probajte da odete korak dalje. Tamne tapete sa dezenom cveća, životinja ili one moderne sa lepo ispisanim tekstom vaše omiljene knjige su sjajan izbor da svom domu date lični pečat.

8. SVETLO

Svi znamo koliko je izvor svetlosti važan kada je uređenje enterijera u pitanju. Ako vašem stanu ili kući fali prirodne svetlosti uvek se možete osloniti na lampe i lustere. Svetlosni izvori poput reflektora na zidu ili vintidž lampe na stolu kao i velikog lustera su uvek sjajan izbor.

9. PRETVORITE KUPATILO U SPA

Svi imamo previše šampona, kremica i drugih proizvoda u kupatilu ali to ne znači da svaki od njih treba da sakrijete. Za vizuelni efekat koji daju tuferi u staroj tegli, ili parfem na nekom vidljivom mestu, vredi uložiti neki dinar. Naslagani peškiri tako da se vide kao i prijatan miris koji možete postići tako što ćete upaliti mirisnu sveću, daće kupatilu osećaj kao da ste ušetali u spa centar. A ko to još ne želi?

10. TEKSTURE

Kada ste završili sa unošenjem drvenog ili plastičnog nameštaja, dobro je da se pozabavite unošenjem tekstura. Materijali sa različitim teksturama, posebno oni u prirodnim tonovima, doneće jednu vrstu topline u vaš dom ali i lusksuzni utisak. Ćebad, jastuci ali i tepisi sa interesantnim dezenom i teksturom su uvek pun pogodak.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs