SAZNAJTE

KONSTANTNO OSEĆATE NEPRIJATAN MIRIS U SVOM DOMU, A NE ZNATE ODAKLE POTIČE? Otkrivamo vam 7 potencijalnih krivaca!

Ako niste sigurni odakle dolazi neprijatanmiris, mi smo pronašli sedam mogućih uzroka, koje biste trebali da proverite

Enterijer
Autor:
KONSTANTNO OSEĆATE NEPRIJATAN MIRIS U SVOM DOMU, A NE ZNATE ODAKLE POTIČE? Otkrivamo vam 7 potencijalnih krivaca!
Foto: Shutterstock

Jeste li ikad poželeli da vaš dom ima prepoznatljiv miris? Miris citrusa ili možda miris laganog povetarca? I uprkos raznim osveživačima doma, stvarnost nam neretko može stati na put. Bilo da se radi o odeći, kućnim ljubimcima, neobičnim mirisima odvoda ili mašina za pranje veša i posuđa. Ako niste sigurni odakle dolazi neprijatan miris, mi smo pronašli sedam uzroka koje biste trebali da čekirate.

Evo spiska 7 potencijalnih "krivaca" za loš i neugodan miris vašeg doma:

Kućni ljubimci

Naravno da su oni članovi porodice, ali kao i ljudi, mogu i oni smrdeti.

- Kad im ispada dlaka, bakterije se razmnožavaju - to može postati gadno - kaže Ejb Navas, generalni direktor Emily's Maids firme koja nudi usluge čišćenja u Teksasu.

Kako biste izbegli smrad kućnih ljubimaca, često ih kupajte, a takođe očistite mesta na kojima spavaju i jedu barem jednom nedeljno sapunom i vodom (bez jakih kemikalija). Takođe, redovno usisavajte ispod kreveta i sofe kako biste izbegli nakupljanje dlake, a time i neprijatnih mirisa.

pas, psi, Kućni Ljubimac
foto: Shutterstock

Mokra odeća

Ako imate naviku da držite korpu s prljavom odećom u kupatilu, to bi mogao biti jedan od problema. Umesto toga, držite je u svojoj spavaćoj sobi ili ormanu gde neće biti izložena pari iz kade i tuša.

- U vlažnom okruženju bakterije se razmnožavaju, a to može stvoriti neugodne mirise - ističe Navas. Ako imate mokru prljavu odeću, operite veš što pre, ne ostavljajte ga da dugo stoji.

Veš, Pranje veša
foto: Shutterstock

Posteljina

- Svi smo čuli da ne možemo osetiti miris sopstvenog doma, i to je zato što miriše kao naša tela - kaže Dženifer Šnajder, profesionalna organizatorka iz Teksasa i vlasnica "Neat as a Pin Organizing & Cleaning" kompanije za čišćenje. Jedan od uzročnika smrada mogu biti i čaršafi koji su natopljeni uljima i prljavštinom vašeg tela, ako ih ne menjate redovno. Menjate posteljinu jednom nedeljno ako se tuširate ujutro, a svake dve nedelje ako se tuširate pre spavanja.

Krevet, Posteljina, Spavaća soba
foto: Shutterstock

Kanta za smeće

Ovo je očito - smeće na kraju krajeva smrdi. S vremenom se mogu nakupiti ostatci hrane koji stvaraju neugodne mirise, a mogu se zadržati čak i kad izvadite kesu za smeće. Da biste pravilno očistili kantu, poprskajte je razređenim izbeljivačem i pustite da odstoji nekoliko sati. Potom je isperite s puno vode i operite sapunom.

- Drugo rešenje: Odredite jednu kantu za smeće za ostatke koji stvaraju neugodne i izbacite smeće svaki dan, čak i ako kanta nije napunjena - kaže Šnajder.

Smeće, Flaša, Plastična flaša, Đubre, Kanta za smeće
foto: Shutterstock

Mašina za pranje veša

- Kućni aparati koji su u stalnom dodiru s vodom mogu postati idealno mesto za razvoj buđi, a ona je savršena podloga za razmnožavanje smrdljivih bakterija. Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata mašine za veš, vlaga iz svakog ciklusa zarobljena je u bravi - kaže Ron Šimek, predsednik firme za čišćenje Mr. Appliances.

Kako biste to sprečili, uvek ostavite vrata mašine za veš i fioku za deterdžent otvorenima nekoliko sati nakon poslednjeg punjenja. A ako pronađete buđ, upotrebite mešavinu sirćeta i sode bikarbone (u omeru jedan na jedan) kako biste uklonili buđsa zahvaćenih područja.

Pranje veša, Mašina za veš
foto: Shutterstock

Mašina za pranje posuđa

Kao i mašina za veš, ovo je popularno mesto za buđi neprijatne mirise.

- Toplo i vlažno okruženje mašine za posuđa je raj za buđ, pogotovo kada ostanu čestice hrane iz poslednjeg ciklusa - kaže Šimek.

Kako bi mašina za posuđe mirisala, s vremena na vreme uključite je bez posuđa kako biste isprali unutrašnjost, a to uključuje korpu za pribor za jelo, filter, ploče i bravu na vratima. Ako se u korpi za pribor za jelo nakupi buđ, izvadite je i natopite u kuhinjskoj sudoperi s razređenim izbeljivačem i toplom vodom 30 minuta. Zatim je temeljno isperite pre nego što je vratite u mašinu.

mašina za pranje sudova
foto: Shutterstock

Novi nameštaj

Ko ne voli miris novog? Novi kauč, novi automobil, sve to miriše - na novo.

- Taj miris verojatno je uzrokovan hemijskim organskim spojevima. Mnogi ljudi ne shvataju da unutrašnji nivoi toksina mogu biti 10 puta veće od onih koje se nalaze na otvorenom, a nameštaj je jedan od razloga za to - kaže Bart Volbers, osnivač Nature Builds Healtha.

Hemikalije u proizvodima mogu imati jak miris, ali mogu biti i štetne za vaše zdravlje: mogu uzrokovati glavobolje, iritacije oka, nosa i grla. Najbolji način da se rešite takvih mirisa je pročišćivač vazduha koji sadrži filter. Ako bilo koji predmet u vašem domu - od nameštaja do dušeka- nastavi imati jak miris i nakon mesec dana, možda biste trebali da ga vratite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs