Svi ih pamtimo

Dok si pod mojim krovom, i dok jedeš moj hleb: 30 rečenica iz detinjstva koje se ne zaboravljaju!

Upaši se, prehladićeš bubrege! Zatvori ta vrata, nisi rođen u čamcu, govorila bi majka po ceo dan
Porodica
18:24h Autor:
Dok si pod mojim krovom, i dok jedeš moj hleb: 30 rečenica iz detinjstva koje se ne zaboravljaju!
Foto: Thinkstock

Gde god da ste rođeni, sigurno je da su ove majčine fraze svima poznate.

U detinjstvu su nam smetale, vređale nas, i često smo zbog njih gunđali. Ali sada, kada smo odrasli, i imamo svoju decu, mi razumemo da je to bilo izraz ljubavi i brige naših roditelja.

I šta više, i sami ih često ponavljamo, jer su to postale izreke koje se prenose sa kolena na koleno.

To su one rečenice koje smo čuli bezbroj puta. Sada su nam simpatične i smešne. Najviše zbog toga što ih i mi, kao roditelji, govorimo svojoj deci.

Da li se sećate ovoga?

- Ko je koga rodio, ja tebe ili ti mene?- Kad porasteš, samo će ti se kazati!- Obuj te papuče, nahladićeš se s nogu!- Upaši se, gola su ti leđa, odoše ti bubrezi!- Sto puta sam ti rekla, ne ljuljaj se na stolici.- Tamo gde si bacio, tamo i traži.- Završila sam školu pre 20 godina, i dan- danas pamtim tablicu množenja.- Ja u tvojim godinama...

Sveštenik je pogledao u krevetić i pitao: Šta je? Je li muško?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

- Ne interesuju me druga deca, već ti!- Zato što ja tako kažem, eto zato!- Gledaj me dok pričam s tobom!- Vidiš li ti koliko je sati?- Ko je koga rodio, ja tebe, ili ti mene?- Dobiceš ti svoje kad dođemo kući.- Zatvori ta vrata, nisi rođen u čamcu.- Isti otac...- Razumećeš kad dođeš u moje godine.- Jednoga dana i ti ćeš imati decu, pa ćeš da vidiš!- Dok ti ja kupujem, oblačićeš se tako.- Da te nisam čula da kažeš "neću"!- Tvoja jedina obaveza je da učiš!- Stišaj tu muziku! Nemoj da ti ja uđem u sobu da je stišam!- Pazi kako pričaš sa mnom!- Pamet u glavu!- Setićeš se ti mojih reči.- Imaš li ti kuću?- Dok si pod mojim krovom...- Da se nacrtaš za sekund ispred mene!- Zaradi, pa troši koliko hoćeš!

Imate li nešto da dodate? Podelite sa nama u komentarima!

7 dokaza da ste odrasli uz otrovne roditelje: Psihičke posledice ostaju zauvek!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs