Traže potvrdu

Zašto majke postavljaju gomilu fotografija svoje dece na Fejsbuk: Iz ugla psihologa!

Utvrđeno je da majke postavljaju fotografije svoje dece na Fejsbuk u potrazi za vrednovanjem, odnosno potvrdom prijateljica i drugih korisnika te društvene mreže
Porodica
01:20h Autor:
Zašto majke postavljaju gomilu fotografija svoje dece na Fejsbuk: Iz ugla psihologa!
Foto: Thinkstock

Pre 10 godina, Fejsbuk je bio jedna od najpopularnijih stvari na internetu. To su posebno prepoznale majke koje su počele svoje profile da pune fotografijama svoje dece, ali i sopstvenim političkim stavovima.

Taj novi trend zaintrigirao je naučnike, a Sara Šop-Sulivan, profesorka psihologije i društvenih nauka sa Univerziteta Ohajo zapitala se zašto to majke rade.

Ona je odlučila da sprovede istraživanje u koje je uključila 127 visokoobrazovanih majki i pratila njihove aktivnosti od vremena trudnoće do posle porođaja, a rezultate je objavila u časopisu Sex Roles.

Utvrđeno je da majke postavljaju fotografije svoje dece na Fejsbuk u potrazi za vrednovanjem, odnosno potvrdom prijateljica i drugih korisnika te društvene mreže. Takvi postovi takođe utiču i na njihovo emocionalno stanje.

Istraživanje je pokazalo da 98% žena objavljuje fotografije svojih beba, a njih 80% imalo je svoje dete na profilnim fotografijama. Majke objavljuju fotografije svoje dece kako bi dobile potvrdu da su dobre majke, ali i da bi to potvrdili drugi na toj društvenoj mreži.

Ako ne dobiju komentare koje su očekivale, to loše utiče na njihovo raspoloženje i emocije. Kako se ne bi vodile time šta misle drugi na društvenim mrežama, majke bi trebalo da redukuju očekivanja od socijalnih mreža kada je reč o potvrdi njih kao roditelja, poručuje Sulivan.

Deca nisu tvoji robovi: Mlada majka na stubu srama zbog metoda vaspitanja! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs