10 RASA PASA KOJI NA LJUDE DELUJU MNOGO BOLJE OD TABLETA ZA SMIRENJE: Vlasnika vole više od sebe, čine sve da ih USREĆE

Neki psi zaista ponekad postaju ravnopravni članovi porodice koji veoma pozitivno mogu uticati na svoje vlasnike, pojedine vrste se, čak, koriste i u sklopu psihoterapije.

Porodica
01:02h Autor:
10 RASA PASA KOJI NA LJUDE DELUJU MNOGO BOLJE OD TABLETA ZA SMIRENJE: Vlasnika vole više od sebe, čine sve da ih USREĆE
Foto: Shutterstock

Ne kaže se bez razloga da je pas čovekov najverniji prijatelj! Vaš ljubimac i te kako oseti kada ste neraspoloženi ili ne možete da se izborite sa ogromnom količinom stresa. Međutim, postoje one rase koje će učiniti sve da vas opuste i odobrovolje - imaju bolje dejstvo i od tableta za smirenje, toliko su lekoviti za dušu i misli.

1. Kovrdžavi bišon

Pas, Bišon
foto: Profimedia

Bišon je mali beli pas, duge i kovrdžave dlake. Ima duge uši koje vise tik uz glavu, tamne, okrugle oči sa crnim ivicama, prilično dug, zakrivljen vrat, rep nosi dostojanstveno prebačen preko tela. Voli da bude u društvu čoveka. Ima nezavisan duh, inteligentan je, odan, smeo i živahan. Sa njim je lako živeti jer je izuzetno veseo i samouveren. Lako ga je dresirati, uvek je spreman svima da udovolji kako bi zadobio ljubav i pažnju. Voli kada su ljudi oko njega srećni

2. Zlatni retriver i labrador

devojka, pas, žena, priroda, Zlatni Retriver, retriver
foto: Shutterstock

Koliko zlatni retriveri i labrador retriveri deluju umirujuće na čoveka govori činjenica da se te pasmine najčešće koriste u terapijske svrhe i kao psi vodiči i tragači. Izuzetno odani, inteligentni i laki za treniranje, retriveri su najsrećniji kada su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe.

3. Maltezer

maltezer
foto: Shutterstock

Ovo je rasa domaćih pasa priznata od Međunarodnog kinološkog saveza u grupi patuljastih pasa i pasa za pratnju. Rasa koju poznajemo danas ima poreklo od pradavnih pasa koje vežemo uz nazive Jadranskog ostrva Mljeta, izgubljenog Sicilijanskog gradića Melita i ostrva Malte. Jedna je od najstarijih rasa pasa. Njihova umiljatost smanjuje stres kod čoveka čim mu se bribliže.

4. Bokser

beba i bokser
foto: Printscreen Youtube / ElectricNoodleSoup

Oraspoloži vlasnika tako što mu se "ponudi" za maženje kada oseti da je potišten ili tužan. Najsrećniji je kada sa porodicom ostvari veoma blizak odnos.

5. Hrt

Mačka, Hrt
foto: Printscreen / Youtube

Vrlo blage i poslušne naravi, hrtovi retko kad laju, a imaju i poseban način iskazivanja bliskosti s čovekom - dok stoji uz svog vlasnika, lagano se naslanja uz njegove noge.

6. Baset

baset
foto: Shutterstock

Baset je prijateljski nastrojen, privržen i mio pas. Pošto je prvobitno lovio u čoporu, dobro se slaže sa drugim psima i generalno sa drugim životinjama. Orijentisani su prema ljudima i slažu se dobro sa decom.

7. Bernardinac

Pas, Bernardinac
foto: Ilustracija / Thinkstock

Ova predivna rasa bila je inspiracija za ženku psa Darling, pseću dadilju u priči o Petru Panu. I zaista, bernardinac posebno voli malu decu, a krase ga i velika želja da udovolji čoveku i visoki prag tolerancije. Mogu da se opišu kao ogromna klupka ljubavi koja su uz to i pametna, zaštitnički nastrojena i odličan izbor za porodice s malom decom.

8. Koker-španijel

Pripadnici ove rase obožavaju mališane, a poznato je da se lako povezuju s decom s mentalnim i emocionalnim problemima. Pa čak i njihova duga, svilenkasta dlaka može da delovati umirujuće. Koker-španijele lako je trenirati, teško ih je preplašiti i izrazito su voljni da udovoljavaju vlasniku. Dobro podnose i putovanja, pa će biti odlični pratioci kada odlazite negde na odmor, a zapravo ih lako možete voditi bilo gde sa sobom.

9. Francuski buldog

Buldog
foto: Gonzalo Marroquin / Getty images / Profimedia

Reč je o minijaturnoj verziji engleskog buldoga koja, baš kao i njihovi rođaci, ima predivan karakter. Ovaj simpatični psić voli pažnju i biće vaš veran pratilac i prijatelj. Prilagodljivi su i staložene naravi, pa na čoveka deluju poput bensedina. Obožavaju da se igraju i pravi su veseljaci.

10. Jorkširski terijer

Prema priči, tokom Drugog svetskog rata doktor Čarls Mejo vodio je sa sobom jorkširskog terijera u obilazak ranjenih mornaričkih oficira. "Jorki" je delovao vrlo pozitivno na vojnike i podigao im raspoloženje, i postao prvi terapeutski pas. Dokazano je da jorkširski terijer pomaže i kod teskobe zahvaljujući tome što ima sposobnost stvaranja vrlo čvrste povezanosti s čovekom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs