"MAMA ME RODILA KAD JE IMALA 43 GODINE, UVEK SAM SE PITALA ZAŠTO IZGLEDA TAKO STARO, a danas žalim samo zbog jednog"

Ispovest ćerke koju je majka rodila u 5. deceniji otkriva sve prednosti i mane roditeljstva u kasnijim godinama.

Porodica
"MAMA ME RODILA KAD JE IMALA 43 GODINE, UVEK SAM SE PITALA ZAŠTO IZGLEDA TAKO STARO, a danas žalim samo zbog jednog"
Foto: Shutterstock

Dobiti dete u četrdesetim ima svoje pluseve i svoje minuse, a gospođa Lana kaže da je prvi put uopšte i pomislila da ima starije roditelje kad ju je druga devojčica u parkiću pitala može li od njene bake dobiti keks.

"Imala sam nekih šest godina, moja mama bližila se pedesetoj jer me rodila s 43. Meni je bila lepa iako je imala kratku kosu protkanu sedima, koji kilogram viška te je stalno bila monotono odevena. Bila sam zabezeknuta pitanjem", ispričala je ona za Moje vrijeme.

"A onda, kad je po tu devojčicu došla mama, kao da sam videla kraljicu iz Andersenovih bajki. Mlada, visoka, vitka, duge nakovrčane kose, u haljini i visokim potpeticama. Ne bih to doživela tako silovito, da nije bilo onog pitanja o mojoj baki. Plakala sam tada majci i pitala je zašto izgleda staro, srećom sam joj se poverila jer mi je udelila mnogo korisnih lekcija na tu temu", rekla je ona.

Dete, mama i dete, Dečak, mama i sin
foto: Shutterstock

I sama je bila starija porodilja

2I sama sam bila starija rodilja, rodila sam s 37 godina. Iako mi je kao klinki bilo žao što nemam 20 godina mlađe roditelje poput nekih mojih školskih kolegica, s godinama sam uvidela koliko su mi moji pružili vremena, strpljenja, ljubavi i mudrosti, možda više nego da su me dobili kad su bili mladi i borili se da nešto stvore".

"Baš zato ni ja nisam imala nikakav pritisak da moram roditi rano u ranoj mladosti, iako nisam htela preći četrdesetu. Jer, ipak žalim što su što sam bila relativno mlada kad su moji umrli, najprije otac, ubrzo za njim i tada 76-godišnja majka. Imala sam tek 33 godine. Nisu doživeli unuke, a ja bih ih volela doživeti. Samo da bude zdravlja do tada", naglasila je ona.

Strah da će umreti

Nakon ovog razgovora, krenula sam čitati i kako drugi razmišljaju na temu svojih starijih roditelja. Tako je na platformi za razmenu iskustava Quora jedna žena napisala baš dirljivu ispovest.

"Moji roditelji imali su 40 godina kad sam se rodila. Dok sam bila dete, uvidela sam da su roditelji ostalih mojih vršnjaka puno mlađi. Odjednom se u mene uvukao neki strah da su moji stari i da će umrijeti. Došlo je do toga da sam se bojala otići u školu i ostaviti mamu samu, da mi ne umre dok me nema”, piše iskreno.

"Non-stop me to proganjalo. Na kraju je moja majka ipak živela do svoje 84 godine, ah, zaista se u detinjstvu nisam trebala tako brinuti. Što se svega ostalog tiče, nisam primetila nikakvu razliku u mom odgoju u odnosu na druge, naprotiv, živeli smo lepše i ispunjenije od svih. Sećam se da mlađe majke uvek bile vani i često izbivale, moja prijateljica se užasavala dadilja", ističe.

"Moja je mama pak bila porodični tip, uživala je biti kod kuće. Svi su je moji prijatelji voleli jer je bila tako smirena i sretna. Činilo se da su njihovi roditelji bili nagle naravi i uvek u žurbi. Dakle, imati dete u starijoj dobi uopšte nije problem, godine su ipak samo broj", lepo je to napisala ova životom zadovoljna žena.

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs