SUPERMAMA JE MAJKA 8 SINOVA I 1 MILE, KAŽE DA JE NAJTEŽE ODGAJATI PRVO DETE: Vesna je podelila svoja iskustva i savete

Mnoge žene kukaju koliko im je roditeljstvo naporno, pogotovo kada su deca još mala, ali ova majka je navikla na kuću punu male dece, za 19 godina ih je rodila čak 9-oro i presrećna je, kaže da je ključ svega dobra organizacija

Porodica
SUPERMAMA JE MAJKA 8 SINOVA I 1 MILE, KAŽE DA JE NAJTEŽE ODGAJATI PRVO DETE: Vesna je podelila svoja iskustva i savete
Foto: printscreen facebook

Vesna Milićević je mama devetoro dece, a posle osam dečaka, dobila je i devojčicu. Porodica je rodom iz Medveđe, ali već godinama žive u Italiji gde su i zasnovali ovu veliku porodicu.

Vesnu nazivaju supermamom, ali ona ističe da se ne oseća tako, već blagosloveno, "Suprugova i moja želja bila je velika i srećna porodica i hvala Bogu to smo i ostvarili."

Od 2005. godine je prošla kroz 9 trudnoća i porođaja, i na svet donela Luku, Stefana, Đorđa, Aleksu, Nikolu, Dušana, Petra, Pavla i ćerkicu Milu. Svako dete je posebno, jedinstvenog temperamenta i potreba, a svaki put kada postajemo roditelj, iznova se menjamo i rastemo.

"Moja iskustva sa trudnoćama i porođajima su sjajna. Imala sam podršku divnog medicinskog osoblja oko sebe, sa doktorom koji me je porađao smo čak postali i kućni prijatelji. Trudnoće su mi uvek bile uredne i bez komplikacija, na šta je verovatno uticao i zdrav način života. Kada kažem zdrav način života mislim na zdrave navike što se tiče ishrane i na fizičku aktivnost."

Iako bi mnogi roditelji devetoro dece smatrali ogromnim, a možda i nedostižnim izazovom, Vesna tvrdi da ne postoje mane velike porodice, već samo prednosti. Ipak, pojašnjava da je potrebna organizacija, razumevanje i određivanje prioriteta.

"Kao porodica smo mnogo vezani i složni. Vrlo je bitna organizacija i plan za taj dan šta ćete uraditi i šta su vam prioriteti. Sa suprugom sami vaspitavamo i odgajamo decu, što uopšte nije teško uz dobru organizaciju i naravno ljubav. Kod velikih porodica postoje samo prednosti, jer deca odgajana u velikim porodicama se uče strpljenju, deljenju, razumevanju... "Mane" velikih porodica mislim da ne postoje, treba samo imati želju i ljubav za osnivanje velike porodice. Uz Božju pomoć i vas kao roditelja koji ste sa namerom stvarali i želeli takvu porodicu sve to dođe kako treba" navodi Vesna sa osmehom.

Vesna samouvereno tvrdi da je zapravo najteže čuvati i imati samo jedno dete, a nada se da se sa njom skažu mame koje imaju više dece.

"Mislim da je najteže odgajati prvo dete, susrećete se sa "nepoznatim", puno je "nepotrebnih briga". Sa detetom se rađate i vi kao roditelj i tu počinje "avantura". Kako su mi se rađala ostala deca bilo mi je sve lakše, bila sam iskusnija i sa lakoćom sam prelazila sve faze sa njima, od grčeva, zubića, padova pri prohodavanju, polascima u vrtić, školu, puberteta…" - objasnila je mama devetoro dece.

Kada kažemo da neko ima ovako veliku porodicu i puno dece, prvo pitanje mnogih žena jeste - "kako ta mama sve postiže"? Takođe, mnogi misle da većina velikih porodica ima pomoć sa strane u vidu baka, deka, dadilja. Vesna je otkrila da decu odgaja sama sa suprugom.

"Naš dan počinje u ranim jutanjim satima (5 - 5:30h). Pripremanje doručka za decu i spremanje i razvoženje po školama i do posla (dva dečaka rade). Dok su deca u školi i suprug na poslu, ja sa Milom završavam nabavku, kućne obaveze i sve ostalo što je potrebno da jedna porodica bude zadovoljena tog dana. Najlepši deo dana nam je kada se okupimo oko trpeze i prepričamo dešavanja tog dana jedni drugima."

Što se tiče pomoći oko dece, Vesna otkriva decu podiže sama sa suprugom i uz Božiju pomoć. Naravno starija braća pomažu oko čuvanja i usmeravanju mlađe braće, kako svojim ponasanjem tako i svojim postupcima, jer sve potiče iz kuće.

Supermama Vesna je otkrila da je suprug prisustvovao svakom porođaju, "Njegova podrška mi je značila puno, jer ste u tim trenucima veoma ranjivi, nesigurni, uplašeni… I onda najsrećniji trenutak doživite zajedno, prvi udah, plač. Mislim da bi svaki otac trebalo zajedno sa svojom partnerkom da prođe kroz čin rađanja deteta jer se tu stvara još jača povezanost - barem je to naš primer."

Stil / Espreso

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs