Sutra su Mladenci

SUTRA SU MLADENCI: Kako biste imali SREĆU U BRAKU obavezno ispoštujte OVAJ običaj

Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema tog dana mora biti posna

Porodica
10:30h Autor:
SUTRA SU MLADENCI: Kako biste imali SREĆU U BRAKU obavezno ispoštujte OVAJ običaj
Foto: Shutterstock

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi koji su tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im tradicionalno donose poklone i na taj način pomažu početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i kulinarsku spretnost.

vencanje, srecan par, mladenci
foto: Shutterstock

U slavu hrabrih hrišćana

Mladenci su posvećeni stradanju Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista. Zbog svoje vere, bili su najpre bičevani pa bačeni u tamnicu. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. U spomen na njih, praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Na ovaj dan se proslavljaju Mladenci jer su stradalnici bili mladići. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su ovenčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi na glave mladenaca se stavljaju venci. Ovim se ukazuje na to da supružnici treba jedno drugom da budu verni kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Starinski običaji

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Žene za ovaj dan treba da umese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude deci i svima koji pre podne dolaze u kuću. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Mladenčići
foto: Shutterstock

Ko dolazi u goste

Posećivanje mladenaca uz obavezno nošenje poklona običaj je modernih dana koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Uz pravilo reciprociteta "oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih" - materijalni pokloni su potpuno zamenili sve druge i lepše strane običaja. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju, čak i oni koji su bili pozvani na svadbu a nisu joj prisustvovali. Međutim, u praksi je to ipak malo drugačije. Bračnom paru koji slavi Mladence u goste uglavnom dolaze najuža porodica i prijatelji.

Mladenčići
foto: Shutterstock

Stari recept za mladenčiće, kolačiće za brak slađe od meda

Sastojci:

-600 g mekog brašna -300 ml vode -45 g svežeg kvasca -2 kašičice šećera -1 kašičica soli -3 kašike ulja -med za premazivanje

Priprema:

1. U mlaku vodu stavite šećer, izmrvite kvasac i ostavite da nadođe. U odgovarajuću posudu sipajte ulje, dodajte nadošli kvasac, so i, lagano dodajući brašno, zamesite glatko testo. Posudu s testom pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.

2. Na pobrašnjenu radnu površinu izručite testo, pa oklagijom razvute na 1 cm debljine. Čašom ili okruglom modlom vadite krugove. Važno je da vam ne ostane testa, već da se sve potroši za 40 kolačića.

3. Kolačiće slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta da nadođu. Pre pečenja ih na nekoliko mesta ubodite (stari su to radili grančicom bosiljka).

3. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-25 minuta. Pečene mladenčiće premažite medom dok su još vrući pa ostavite da se pre služenja ohlade.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs