Za mir u kući

7 FRAZA KOJE NIKAD NE BI TREBALO REĆI U BRAKU: One su ozbiljne pretnje da ljubav između partnera nestane PREKO NOĆI

Nikad, ali nikad nemojte direktno optuživati partnera da laže

Porodica
Autor:
7 FRAZA KOJE NIKAD NE BI TREBALO REĆI U BRAKU: One su ozbiljne pretnje da ljubav između partnera nestane PREKO NOĆI
Foto: Shutterstock

Reči i te kako mogu da nas povrede, a emotivne rane koje nakon njih ostaju mogu veoma da zabole. Parovi u svađi i besu svašta kažu jedno drugom ne razmišljajući da uticaj tih reči može kod partnera da ostavi dugotrajne posledice, a ovo su neki od čestih izjava i postupaka koji ne vode u bolje sutra. Ne zaboravite da izreka "Ispeci pa reci" nije džaba izmišljena.

1. Mogu ja da živim i bez tebe

Pretnja razvodom jedna je od najgorih toksičnih izjava koje možete reći partneru. Ta izjava pokazuje da niste posvećeni braku, a rezultat je da se vaš partner s vama oseća odbačeno i nesigurno. Ovakvim rečenicama zapravo govorite svojoj boljoj polovini da ste jednom nogom na izlazu iz bračne zajednice. Razvod nemojte pominjati ako niste probali sve da bi vam brak funkcionisao. Samo pominjanje razvoda u svađi može ozbiljno da našteti vezi.

par se svadja, par raygovara, bracni par
foto: Shutterstock

2. Lažeš

Nikad nemojte direktno optuživati partnera da laže. U slučaju da niste sigurni da li govori istinu ili ne, uvek je bolje imati pristup kojim proveravate neke njegove izjave. Npr., možete započeti razgovor pitanjem: "Jesi li siguran/na da je to cela priča?" Ideja je da slušate i skupite sve informacije, zahvaljujući kojima ćete biti u mnogo boljoj poziciji da razumete drugu stranu.

3. Au, kako si osetljiva

U ovoj grupi su i izjave poput: "Smiri se", "Nemoj biti zlopamtilo" i "Zašto se odmah braniš". Njima dajete do znanja partneru da njegova osećanja nisu bitna. Ako vam je cilj da se partner smiri, ovakvim izjavama ćete postići potpuno suprotan učinak. Pustite partnera da se izduva i smiri, to je najbolji način da rešite problem.

par se svadja, par raygovara, bracni par
foto: Shutterstock

4. Neću sad o tome

Svađa je sastavni deo svake normalne veze i veoma je važno kako se svađate. Lakše ćete doći do zajedničkog zaključka kad komunicirate o svojim različitostima i kad se slušate nego kad izbegavate svađu. U većini slučajeva odgađanjem razgovora situacija se samo pogoršava.

5. Šta ti je? Ništa!

Kad na pitanje: "Šta se dešava", odgovorite sa: "Ništa", to je oblik pasivne agresije. Taj odgovor u većini slučajeva veoma nervira drugu stranu jer zna da ćete se naljutiti ako ne nastavi s pitanjima. Kad kažete "ništa", stvarate utisak da se bojite da otvorite neko pitanje zato što bi moglo rezultirati još većom svađom. Zapamtite, svađa je zdrava u svakoj vezi jer na taj način rešavate probleme. Ne bojte se mimoilaženja u mišljenjima jer se tako nalazi rešenje problema.

par se svadja, par raygovara, bracni par
foto: Shutterstock

6. Svaki put isto!

Fraze kao "uvek kasniš", "nikad se ne setiš", ili "sto puta sam ti rekao" nisu produktivne. Upravo suprotno, kod partnera izazivaju osećaj da ništa ne može da uradi kako treba i to im ubija samopouzdanje i volju da se potrude oko bilo čega.

7. Ako me voliš, ti bi za mene...

Kad počnete rečenicu ovom frazom, setite se da su ucene krivično delo. Dobro, ne baš u ovako banalnoj situaciji, ali bi realno trebalo da budu. Kad govorite ovakve stvari, vi u stvari testirate partnera i on ima osećaj da stalno nešto mora da dokazuje i da je na suđenju. Recite mu svoje potrebe lepo i ljubazno, a ne na način koji će produbiti jaz između vas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs