pripremite ih

KAKO RODITELJIMA SAOPŠTITI DA IH MORATE ODVESTI U STARAČKI DOM: Ovo je NAJVAŽNIJE, zato budite posebno pažljivi

Kako reći ocu ili majci da je došlo vreme da žive u ustanovi za stara lica? Zavisi kakav ste čovek, ali to učinite s ljubavlju koju ste od njih dobijali.

Porodica
KAKO RODITELJIMA SAOPŠTITI DA IH MORATE ODVESTI U STARAČKI DOM: Ovo je NAJVAŽNIJE, zato budite posebno pažljivi
Foto: Shutterstock

Brojni su razlozi zbog kojih deca odluče da roditelje odvedu u dom za stara lica, gde će njihovi voljeni provesti poslednje godine života. Nije lako, ali je nekad neophodno. U većini slučajeva reč je o jednom od roditelja, uglavnom se to desi kada onaj drugi premine. Nije lako brinuti o staroj osobi, njenim potrebama i zdravlju, tako da je starački dom u vremenu prezauzete dece nekad jedino i najbolje rešenje.

Razgovarati na vreme

Ako su ostareli otac ili majka vitalni i mogu da brinu o sebi, odlazak u dom nije u izgledu i tada obično jedno od dece preuzme brigu o njima. Ali ako žive daleko od njih, teško se kreću ili su vezani za krevet, a porodica nema mogućnosti da plati nekoga da 24 časa brine o njima, dom se čini kao najbolje rešenje. Nikom nije lagodno da saopšti takvu odluku roditelju. Postoje stare osobe koje vole da budu na mestu na kojem će biti usluženi, pod lekarskim nadzorom i da budu negde gde će naći društvo za usamljenost. Ipak, više je starih koji na dom gledaju sa sumnjom i nepoverenjem. Zato ih treba na vreme pripremiti. Nije dobro izbegavati takav razgovor, jer je najgore odvesti ih kad je situacija urgentna. Pošto je to stres za sve, ima načina da priča o odlasku u dom bude produktivna.

Neophodno istraživanje

Pre nego popričate sa roditeljima, dobro pogledajte domove i ustanove za stara lica. Vidite šta nude od usluga, koliko stručnog osoblja imaju - od sestara i lekara, kakav je ambijent, hrana, gde im je lokacija i kako izgledaju prostor i smeštaj u kome bi vaš roditelj boravio. Na kraju, izračunajte imate li para za mesta koja vam se sviđaju. Imajte na umu da ovi obilasci zahtevaju vreme, ali su veoma važni.

Starački dom
foto: Shutterstock

Priprema za razgovor

Pošto vi, kao njihovo dete, načinjete razgovor o odlasku u dom, najpre se sami pripremite kako ćete da im saopštite predlog. Budite pribrani, ubedljivi, ali iskreni. Opišite ustanovu za koju mislite da bi im odgovarala. Nemojte ih lagati i dodavati usluge koje ne postoje. Ako se roditelj naljuti, shvatite ga i pokažite saosećanje - retko se kome ide iz sopstvene kuće. Pripremite se da može doći i do suza, ali nemojte plakati zajedno, jer to ne uliva optimizam. Ostanite mirni. U svakom slučaju - očekujte otpor. Ne navaljujte, pustite da predlog prenoći, pa čekajte sledeću priliku.

POSETE SU NAJVAŽNIJE! Starom roditelju najbitnije na svetu je uverenje da će vas često viđati. I kakav god da vam je život, ni posao, ni vaša porodica, ni novac, ama baš ništa ne sme da vas spreči da redovno odlazite ocu ili majci u posetu. Ljubav im produžava i ulepšava život. Ako osete da je nema... Osetićete i vi starost jednog dana.

Samo zajednička odluka

Ne zaboravite: odluka o odlasku ne sme biti iznuđena. Roditelj mora da se saglasi. Izuzetak su samo psihički neuračunljive osobe. Neretko roditelj nerado pristane jer je svestan da je to najbolje rešenje za njihovo dete i ne žele da mu kvare život. Da se to ne bi dogodilo, učinite sve da im pokažete prednosti života u domu. Ne morate govoriti "starački dom", već mesto za život s podrškom, probno stanovanje i slično. Birajte reči. Odvedite ih u njih nekoliko, da vide, popričaju sa osobljem, popiju s njima kafu. Većina domova ima probni period od mesec-dva. Ponudite to roditelju, pa ako mu se ne svidi, tražite drugi. Treba sami da odaberu! Nek upoznaju bar nekog ko već tamo živi. Moći će da sazna da su se mnoge osobe u domu oporavile, našle prijatelje i vode ispunjeniji život nego dok su živeli sami.

Starački dom
foto: Shutterstock

Pomoć prijatelja i rodbine

Sigurno imate člana porodice, lekara, kućnog prijatelja ili nekog ko je imao sličnu situaciju i često posećivao roditelja koji se nalazio u domu. Uključite ga u razgovor na tu temu. Bliski ljudi delovaće smirujuće na staro lice i ispričati pozitivne primere. Sa braćom i sestrama morate da budete složni pred roditeljem, bez tenzija i starih rasprava. Kad vidi da se sva njegova deca slažu sa odlukom, roditelju će biti lakše da se saglasi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs