JA SAM MAMA 2 DIREKTORKE I 1 LEKARKE, A OVAKO SAM VASPITALA NASLEDNICE: Zbog 1 greške roditelja deca postaju NESPOSOBNA

Poslušajte savete žene čije su ćerke postale ispunjene i uspešne dame, ukazala je na najveće greške modernog vaspitanja.

Porodica
11:51h Autor:
JA SAM MAMA 2 DIREKTORKE I 1 LEKARKE, A OVAKO SAM VASPITALA NASLEDNICE: Zbog 1 greške roditelja deca postaju NESPOSOBNA
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Stručnjak za roditeljstvo Ester Vojcicki (81), inače novinarka i autorka knjiže "Kako odgajiti uspešnu decu", uspela je da izbalansira na fenomenalan način privatni i poslovni život, te joj je pošlo za rukom da vaspita tri izuzetno uspešne dame koje samo nižu izvanredne rezultate u raznim oblastima.

Naime, ona je majka jedne generalne direktorke "Jutjuba", potom jedne suosnivačice i generalni direktorke biotehnološke kompanije "23andMe", i jedne profesorke pedijatrije na Univerzitetu u San Francisku.

Mnogim roditeljima ideja da pomažu svojoj deci koliko god mogu deluje sasvim logično, međutim, ovaj helikopter stil roditeljstva zapravo nije dobro za razvoj deteta, tvrdi ova stručnjakinja.

Ester Vojcicki
foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

NJENO PRAVIMO BROJ 1: "Ne radite umesto dece ništa što ona mogu da urade sama".

Ester savetuje i da ne pokušavate da uklonite svaku prepreku koja im se nađe na putu jer takav nije ni život u realnom svetu. Naravno, teško je gledati dete kako se bori da nešto uradi, posebno kada ne uspeva, ali to im pomaže da nauče nešto i budu bolji.

Jasno, važno je da uspostavite takav odnos sa detetom da ono može da dođe i zatraži vam pomoć, ali je od ključne važnosti i da dete može samo da uradi neke stvari, prenosi todaysparent.com.

"Kada verujete deci da sama mogu da donesu svoje odluke, ona postaju hrabrija, imaju više samopouzdanja. A kada se to desi, ništa ne može da ih zaustavi", tvrdi Ester Vojcicki.

Naravno, to ne znači da dete treba da prepustite samo sebi i date mu da radi nešto što ne ume. Počnite od malih stvari, najpre mu vi pokažite, pa zatim to radite zajedno, a tek onda prepustite detetu da nešto uradi samo.

Evo ideja kako možete dete da počnete da uključujete u svakodnevne stvari, kako bi se osećalo korisno i gradilo samopouzdanje.

Uključite ga u pripremanje obroka – neka promeša smesu, razbije jaje, izmeri sastojke.

Dajte mu delimičnu kontrolu nad svojim rasporedom: na primer, dete može samo da našteluje alarm za buđenje za školu i da osmisli aktivnosti kojima će se baviti posle škole i vikendom.

DOPUSTITE MU DA NAPRAVI IZBOR

Recimo, neka odabere samo odeću koju će da obuče, šta će da pojede od namirnica koje mu ponudite za užinu.

Neka obavlja sitne kućne poslove u skladu sa uzrastom: na primer, rasklanjanje stola nakon obroka, postavljanje stola za obrok, odnošenje prljavog veša u korpu za veš, raspremanje kreveta.

Vojcicki kaže da kada proveravate detetu domaći zadatak, ne insistirate da sve bude sto odsto tačno. "Ako nemaju pogrešne odgovore, neće učiti na isti način, pa ostavite nekoliko grešaka", predlaže ona.

Na kraju, stručnjakinja kaže da je važno da dopustite detetu da se suoči sa izazovima i neuspesima, jer je to jedini način da budu spremni da se izbore sa svim što im život donese.

VERUJTE U SVOJE DECE

"Verujte u sposobnosti svoje dece, tako će i ona verovati u sebe", poručuje Ester Vojcicki i dodaje:

„Ključ uspešnog roditeljstva je u razumevanju da ste vi najveći uzor u životu svog deteta. Od malih nogu, deca će pažljivo posmatrati i modelovati se po vama, tako da način na koji se ponašate ima značajan uticaj na njihovo ponašanje.

TRUDITE SE DA BUDETE TAČNI

Ako ne možete da stignete na vreme, bar pozovite ili pošaljite poruku da obavestite drugu osobu. To je uobičajena ljubaznost i radi se o tome da ste spremni da vidite situaciju iz perspektive druge osobe.

Tačnost pokazuje da poštujete vreme drugih ljudi. Uobičajeno kašnjenje pokazuje suprotno. To je nešto što uvek naglašavam svojim polaznicima, kao i svojoj deci i unucima.

ZDRAV ODNOS SA TEHNOLOGIJOM

Ovo je važno. Nedavno istraživanje je pokazalo da Amerikanci proveravaju svoje telefone u proseku 144 puta dnevno, što je dovelo do onoga što specijalistkinja za tehnologiju, Linda Stoun, naziva „kontinuiranom delimičnom pažnjom“.

Mobilni
foto: Profimedia

Pomisilite sada kakav ste vi model deci koja moraju da se koncentrišu na svoj domaći zadatak! Studija iz 2022. pokazala je da mala deca čije majke prekomerno koriste telefon imaju više problema da se oporave od emocionalnog stresa.

DOBRE NAVIKE U ISHRANI

Kako izgledaju vaše uopštene navike u ishrani? Briga o svom zdravlju je najbolji način da naučite svoju decu da rade isto.

U mojoj porodici, moji unuci su rano naučili da čitaju etikete na hrani i znaju da izbegavaju prerađenu, nezdravu hranu. Na mojim časovima polaznici znaju da oduzimam gazirana pića. Bez izuzetaka! Njihovo zdravlje mi je važno, jer mi je stalo do njih kao ljudi.

ODNOS RAZVEDENIH RODITELJA

Čak i u razvedenim domaćinstvima, roditelji treba da modeluju svoju saradnju. Davanje prioriteta porodici takođe znači deljenje iskustava, dobrih i loših. Ovo uči decu kako da se nose sa svime što im život nametne.

Jedan od najboljih načina da naučite važnost porodice je da se zajedno zabavite. Što više pozitivnih iskustava, to dete oseća više podrške. To može biti samo igranje društvene igre, odlazak u park ili zajedničko skakanje na trampolini.

BEZ LAŽI

Mislim da svi roditelji ponekad lažu svoju decu. Kažemo stvari kao što su: „Mislim da je prodavnica sa sladoledom sada zatvorena.“ Posle nekog vremena, deca to shvate. Ali nisu sve vrste laži štetne. Laži o značajnim pitanjima stvaraju nedostatak poverenja.

Reći svom detetu da niko drugi neće otići na predstavu je veliki problem kada sazna da su svi ostali u stvari otišli na predstavu. Poverenje je temelj svih odnosa, a poslednja stvar koju želite da uradite je da to prekinete.

VIKANJE NIJE PRIHVATLJIV NAČIN KOMUNIKACIJE

Svi vičemo u nekom trenutku. Ali da li nehotice učite svoju decu da je vikanje prihvatljiv način komunikacije? Da li psujete, ali se ljutite kada vaša deca koriste psovke?

Nije dobro lažirati svoje emocije, ali bi pomoglo da shvatite da ljutnja ne čini stvari boljim. To je izbor i način života koji bismo želeli da naša deca izbegavaju.

PRIZNAJTE KADA NISTE U PRAVU

Svi govorimo o ljubaznosti i opraštanju, ali to ne znači da zaista znamo kako da ih praktikujemo.

Tokom svih decenija podučavanja, naučila sam da oprostim svojim učenicima bez obzira na sve. To ne znači da nema kazni, ali znači da im uvek dajem šansu da nešto isprave.

Iako je bolno priznati da grešim, otkrila sam da je to manje bolno od pokušaja da prikrijem grešku koju sam napravila. Uvek učim i rastem, i želim da to prenesem na nove generacije.

(Stil / Zadovoljna / Yumamma)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs