PISMO KOJE TREBA DA PROČITA SVAKO KO IMA STARIJE RODITELJE: "Već ste imali dovoljno sreće što su doživeli starost..."

Pismo koje bi trebalo da pročitata svako "odraslo dete" koje je imalo sreće da mu roditelji dožive starost.

Porodica
Autor:
PISMO KOJE TREBA DA PROČITA SVAKO KO IMA STARIJE RODITELJE: "Već ste imali dovoljno sreće što su doživeli starost..."
Foto: Shutterstock

Veoma često se na različitim forumima i društvenim mrežama roditelji žale kako su ih odbacila rođena deca.

Poštovanje dece prema roditeljima je ključan element zdravih porodičnih odnosa. I zato nije na odmet da se podsetimo da lepa i topla reč i gvozdena vrata otvara, da osmeh ništa ne košta a da je strpljenje majka mudrosti.

Lepe reči upućene odrasloj deci čiji su roditelji u kasnijim godinama života vredne su čitanja kako bismo se iznova i iznova podsećali na lepe manire. Ove misli je napisao jedan od učesnika Quora diskusije i iako su možda već prisutne u svačijoj podsvesti, pustimo ih da izađu!

Sin, Otac
foto: Thinkstock

Pustite roditelje da stare i pokažite im istu nežnu i strpljivu ljubav koju su oni pokazivali vama dok ste odrastali. Pustite ih da govore i ponovo pričaju iste priče, slušajte ih sa interesovanjem sa kojim su i oni slušali vas dok ste bili dete.

Popuštajte im, ne nadjačavajte se s njima, baš kao što su oni vas toliko puta pustili da ih pobedite. Ne kritikujte ih i ne prebacujte im da vam moraju biti na raspolaganju, već ih pustite da uživaju sa svojim prijateljima, kao što su oni vama dopuštaju da uživate s vašim. I kao što su se u vašem detinjstvu trudili oko vaših druženja.

Roditelji
foto: Thinkstock

Pustite ih da provode vreme sa unucima, neka što više budu sa njima i prenose im mudrosti koje su stekli. I znajte da oni pritom u njima vide vas!

Ne zanovetajte im ako u kući drže previše starih i možda vama danas kičastih stvari, kao i sasvim nepotrebnih sitnica. Neka uživaju među tim predmetima koji ih tako dugo prate kroz život. Zapamtite, oni pate kad osete da netko otkida komadiće njihovog života.

I, neka i pogreše, kao što ste i vi toliko puta pogrešili, a nisu vas sramotili ispravljajući vas.

Baba, Deda, stari ljudi, Roditelji
foto: Shutterstock

Pustite ih da žive i pokušajte da ih usrećite u ovom poslednjem delu puta koji im je preostao. Pružite im ruku, kao što su oni vama pružali ruku kad ste krenuli svojim putem!”

Ovo pismo je upućeno svakom odraslom detetu koje ima sreće što su mu roditelji doživeli kakvu-takvu starost i što ih tako dugo ima uz sebe, prenosi Mojevrijeme.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs