Praktični saveti

Korisno znati: Kako da se džemper ne ućeba

Stavite džemper u kesu koja može dobro da se zatvori i ostavite ga u zamrzivaču tokom noći, ako znate da ćete ga sutradan obući
Porodica
15:08h Autor:
Korisno znati: Kako da se džemper ne ućeba
Foto: Shutterstok

Džemperi se uglavnom prvo habaju po ramenu na kojem nosite tašnu, na bokovima, gde, takođe, torba dodiruje džemper, ali i na laktovima i ispod pazuha.

Da biste to sprečili, stavite džemper u kesu koja može dobro da se zatvori i ostavite ga u zamrzivaču tokom noći, ako znate da ćete ga sutradan obući. Ovo naročito važi za džempere od kašmira i angore, koji su osetljiviji. Zato je bolje da za svakodnevne prilike kupujete džempere koji su izrađeni od mešavine vune i pamuka, ili vune i sintetike.

OVDE saznajte kako da jedno parče tkanine iskoristite na 20 načina - od prsluka, do suknje i haljine, bez šivenja!

Laktove na džemperu možete da zaštite "zakrpama" od kože ili nekog drugog materijala - izbor je veliki.

Nikako nemojte ove komade odeće prati u mašini, jer se pokazalo da nije dobro čak ni na programu za vunu. Najbolje je da džemper operete "na ruke", poželjno u hladnoj vodi, deterdžentom za ručno pranje veša ili onim koji je namenjen pranju vunene garderobe, a u poslednju vodu stavite nekoliko kapi omekšivača.

Džemper se ne cedi, već se suši raširen preko peškira i na žici, ne mnogo blizu direktnog izvora toplote. U ormanu ih držite složene, jer na vešalicama mogu da se istegnu, naročito u predelu ramena. Ako baš moraju da vise, onda neka to bude na širim tapaciranim ofingerima, presvučenim nekim nežnim materijalom. Obavezno držite u ormanu neko sredstvo protiv moljaca.

OVDE saznajte kako da uklonite mrlje od znoja uz pomoć sode bikarbone!

Ukoliko već imate džemper koji se ućebao, pokušajte da ga "ošišate" specijalnom spravicom koja se kupuje u prodavnicama sa pozamanterijom. Grudvice pokušajte da uklonite i nežnom papirnom šmirglom, ali to nije dobro rešenje za džempere od kašmira

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs