PRVE SEDMORKE NA SVETU PUNE 26 GODINA: Tata nije mogao da izdrži PRITISAK PA JE OTIŠAO, a majka se sama LAVOVSKI BORILA

Ova mlada žena je imala nesvakidašnji i izuzetno težak životni izazov podizanja sedmoro mališana.

Porodica
12:14h Autor:
PRVE SEDMORKE NA SVETU PUNE 26 GODINA: Tata nije mogao da izdrži PRITISAK PA JE OTIŠAO, a majka se sama LAVOVSKI BORILA
Prve sedmorke sveta sada pune 26. godina !, Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP / Profimedia

Lekari su bili gotovo sigurno da se njihovo rođenje neće dogoditi jer su se rizici u vezi sa trudnoćom činili nepremostivi. Ipak, Bobi ih je sve demantovala kada je rodila sedmorke uprkos svim pesimističnim prognozama. Ovih sedmoro braće i sestara napuniće u novembru 2023. godine 26 godina.

sedmorke
foto: Printscreen/youtube/ Wonderbot

Naučnici sumnjaju.

Ova porodica koju su činili 27-godišnji Kenni i 29-godišnja Bobi, ličila je na tipično američko domaćinstvo. Već su imali ćerku Mikajlu, ali su želeli da prošire svoju porodicu i znali su da će im biti potrebna pomoć u tome. Tokom procesa lečenja plodnosti, par je bio unapred upozoren na mogućnost „višestruke” trudnoće. Bobi, psihički pripremljena za još dvoje dece, ubrzo je otkrila da je njena procena daleko od realnosti.

Keni se živo seća dana kada je pozvao svoju ženu, željno iščekujući vesti sa njenog ultrazvučnog skeniranja. Bobin glas je drhtao kad ju je upitao o broju fetusa. Njen odgovor, „7“, ostavio ih je oboje u neverici.

sedmorke
foto: Printscreen/youtube/ Wonderbot

Bebe su rođene uz pomoć 40 stručnjaka.

Stručnjaci su procenili da su čak i u slučaju trojki šanse za zdravo dete, bez neuroloških ili fizioloških problema, bile samo 50% — skoro polovina svih višestrukih trudnoća završila se pobačajem.

Specijalisti za visokorizične trudnoće pažljivo su pratili Bobiin napredak tokom trudnoće i na sreću ništa nije pošlo po zlu.

Sedmorke su rođene devet nedelja pre vremena u medicinskom centru u Ajovi. Tim od 40 stručnjaka prisustvovao je njihovom porođaju, uključujući perinatologe, neonatologe, respiratorne terapeute, medicinske sestre i anesteziologe.

sedmorke
foto: Printscreen/youtube/ Wonderbot

Bobina sestra je morala da odloži koledž kako bi pomogla.

Svih sedmoro novorođenčadi ne samo da su preživeli, već su i lepo napredovali, iako su ostali u bolnici otprilike dva meseca nakon rođenja. Kada je otpuštena, Bobi se suočila sa nesvakidašnjim zadatkom brige o svojim mališanima, što je zahtevalo 42 boce hrane i 52 pelene dnevno. U početku su joj rođaci pružali neprocenjivu pomoć i podršku.

Dve bebe su rođene sa cerebralnom paralizom i podvrgnute su višestrukim operacijama da bi mogle da hodaju bez pomoći. Zanimljivo je da je jedna od braće i sestara, Aleksis, čak učestvovala na takmičenju lepote za decu sa posebnim potrebama.

Kako su deca rasla, volonteri i dadilje su olakšavali teret. Tokom vremena, Bobi se postepeno vratila na posao ali sa skraćenim radnim vremenom, dok je Keni nastavio posao u fabrici farbanja metalnih konstrukcija.

Kako rastu, doprinose obavljanju kućnih poslova.

Kako su sedmorke sazrevale, počele su da pomažu majci u kućnim poslovima. „Devojke mnogo pomažu u kuhinji. One uživaju u kuvanju, i obično je jestivo! Njihov tata naglašava važnost napornog rada za dečake, bilo da je to grabuljanje lišća ili pranje automobila, uvek postoji nešto što mogu da urade.

Kada su deca navršila 10 godina, porodica je konzumirala oko četiri vekne hleba, 11 litara mleka i šest pakovanja žitarica nedeljno. Bobi je naučila da planira i kupuje hranu unapred kako bi uštedela. Svakodnevni život desetočlane porodice vrteo se oko beskrajne rutine. Shodno tome, imaju dve rerne, mikrotalasne, mašine za pranje sudova, mašine za pranje i sušenje veša, kao i okućnicu za uzgoj povrća.

Odrasli sa snažnom radnom etikom, u neiskvarenim jedinstvenim okolnostima. Isticali su važnost obrazovanja i bavili se raznim sportovima. Kelsi, Natali, Aleksis, Nejtan i Džoel su pohađali Univerzitet Hanibal-Lagranž, dok je Keni stekao visoko obrazovanje, a Brendon je krenuo u vojnu karijeru pripremajući se za brak.

Njihove oblasti studija varirale su od odnosa s javnošću, predškolskog vaspitanja i obrazovanja i sporta do informatike. Kenet je stekao svoju diplomu u građevinarstvu.

Tata je bio "oduševljen" i otišao je.

Zapletom sudbine, njen muž je doneo tešku odluku da ode, preplavljen zahtevima brige o sedmorkama i troškovima koji idu uz to. Kao rezultat njegovog odlaska, Bobi se našla u ulozi samohrane majke koja odgaja sedmoro dece.

Razmišljajući o svom životnom putovanju tokom intervjua za Pronto u novembru 2022., Bobi je podelila izazove vezane za svoju decu koja su se osamostalila nakon 25 godina. „Teško je kada im više ne trebaš toliko“, iskrena je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs