3 PRAVILA ZA RODITELJE PRVAČIĆA: Evo kako da decu pripremite za školu

Svakom detetu polazak u školu izaziva strah i strepnju od toga šta ga tamo očekuje i da li će se uklopiti.

Porodica
Autor:
3 PRAVILA ZA RODITELJE PRVAČIĆA: Evo kako da decu pripremite za školu
Foto: Shutterstock

Ta neprijatnost ponekad može biti toliko intenzivna da se pretvara u stres, pa je važno da roditelji reaguju na pravi način ne bi li svog mališana opustili i pripremili za sve što ga očekuje. Evo nekoliko saveta kako da to uradite.

Napravite lep radni kutak u stanu

Pitajte dete šta je to što ga najviše brine, a onda mu objasnite šta može da očekuje od novog ambijenta i ljudi. Recite mu kako mu se zove učiteljica i pričajte mu o svim školskim aktivnostima. Odredite mu radni kutak u kući, ukrasite ga i opremite zanimljivim priborom. Neka pre škole svaki dan nakratko sedne za svoj radni sto i boji, crta ili čita. Igrajte se škole i na zabavan način naučite dete da tokom nastave mora mirno da sedi i pažljivo sluša učiteljicu. Ohrabrite ga da digne ruku kad zna odgovor na pitanje.

Škola
foto: Kurir/Zorana Jevtić

Prošetajte s njim do škole

Lavinu straha od nepoznatog sprečite i tako što ćete s detetom pre početka nastave prošetati do škole, za to još imate vremena. Upoznajte ga s putem kojim će svakodnevno ići, razgledajte školsko igralište, pa čak i zavirite kroz prozor u učionicu. Kad počne školska godina, po mališana u školu dođite na vreme i uz osmeh mu recite koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen prvi školski dan.

Nipošto ne odugovlačite rastanak

Ako je dete uplašeno i pored ovih saveta, neka u školskoj torbi ponese i omiljeni predmet, poput medvedića ili lutke. To će mu pomoći da se oseća bolje i razbiće mu strah od nepoznatog. Važno je i kako će izgledati vaš rastanak kad mališan prvog jutra zakorači u školsko dvorište i zgradu. Jedna od najčešćih roditeljskih grešaka je predugo opraštanje nakon što dete dovedu u školu, što samo još više može da mu oteža rastanak. Nasmešite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs