7 TRIKOVA ZA USPAVLJIVANJE BEBA: Nisu naročito zahtevne ali na ove stvari bi trebalo posebno da obratite pažnju

Evo par trikova kako da najbrže i najbolje uspavate svog mališana.

Porodica
15:56h Autor:
7 TRIKOVA ZA USPAVLJIVANJE BEBA: Nisu naročito zahtevne ali na ove stvari bi trebalo posebno da obratite pažnju
7 trikova da uspavate bebu, Foto: Shutterstock

Važna činjenica koju treba da znaju novopečeni roditelji je da bebama za san nisu potrebni „specijalni uslovi“. Novorođena beba može da spava i kad je prostorija osvetljena, i kad je skroz zamračena, kad svira muzika, kad se u sobi normalno razgovara, kad ste na ulici u šetnji, pa se čuju automobili.

Prosto rečeno, bebe nisu naročito zahtevne, i ne treba ni da ih navikavate na apsolutnu tišinu, mrak ili odsustvo ljudi u okruženju. Način da pomognete sebi jeste da bebu tokom dana razigrate, da osvetlite prostoriju, da razgovarate sa njom dok je hranite danju, a noću da se utišate, da prigušite svetla, da stvorite opuštajuću atmosferu, kako bi se beba postepeno navikavala na pravila funkcionisanja tokom dana i tokom noći.

Beba
foto: Shutterstock

Treba da nabavite čvršći dušek i zategnut čaršaf, bez jastuka. Beba treba da spava na leđima ili na boku, podbočena peškirom uvijenim u tubu. Izbegavajte da stavljate u krevetac plišane igračke i slične nepotrebne sitnice, koje mogu da izazovu gušenje bebe.

Neke interesantne statistike kažu da roditelji malih beba u prvoj godini bebinog života dnevno provedu po sat vremena u uspavljivanju deteta. U toj prvoj godini života roditelji prosečno spavaju svega pet sati, što nikako nije dovoljno za spavanje. Sve do pete ili šeste godine, roditelji ne spavaju opušeno i kontinuirano tokom noći.

Evo par trikova kako da najlakše uspavate svoju bebu:

1. Odaberite pravo mesto

Trikovi za uspavljivanje bebe su, zapravo, korisni saveti iz prakse. Najpre, odaberite mesto za spavanje koje prija bebi. Neke bebe vole da budu same u krevetu, drugima prija prisustvo roditelja u prostoriji.

2. Temperature sobe

Soba u kojoj beba spava ne treba da bude pregrejana, korisno je da se pre spavanja soba provetri i rashladi.

3. Afmosfera za spavanje

Važno je, zatim, da ne čekate da se beba ili dete premori. Premorena deca su jako kmezava, razdražljiva i teško se opuste da bi zaspala. Zato, ne preskačite uobičajeno vreme za spavanje, jer ćete time i sebi i bebi otežati uspavljivanje. Pokušajte da napravite mirnu atmosferu pre spavanja. Nemojte se igrati sa bebom, smejati se, zapričavati je. Možete pustiti blagu muziku ili čitati priču. Bebe odlično reguju na majčin glas i on ih opušta.

Beba
foto: Shutterstock

4. Zvuci za uspavljivanje

Sigurno ste svi već čuli za svemoćni „beli zvuk“, koji proizvode usisivači, fenovi za kosu, mašine za veš itd. Bebe, načelno, odlično reaguju na ove zvuke i dosta brzo se uz njih opuste. Zašto je to tako? Taj zvuk ih, navodno, podseća na šumove koje su slušali dok su rasli i razvijali se ušuškani u maminom stomaku. Neki roditelji pribegavaju i vožnji autom u cilju uspavljivanja, ali izbegavajte da navikavate bebu na to, jer ćete sebi da zakomplikujete sve buduće noći.

5. Uspavljivanje “majčinim dodirom”

Ako je beba plačljiva, uplašena ili uznemirena u trenutku kada treba da zaspi, podignite je, pomazite, držite svoj dlan nežno na njenim grudima da je smirite, pa je vratite u krevetac. Ovaj postupak je dobar za uspavljivanje. Ponovite ga ako treba, ali je nemojte uspavljivati noseći je u rukama.

Majka, Beba, Spava, Roditeljstvo
foto: Thinkstock

6. Pustite bebu da se isplače

Kontroverzna metoda za uspavljivanje bebe je i tzv. isplakivanje. Beba se pusti da neutešno plače bez pružanja podrške, pa se vremenom nauči da zaspi sama. Mi ne preporučujemo ovu metodu za bebin san, jer beba nije „u vojsci“, nego na nasigurnijem mestu – u svom domu, sa roditeljima koji je beskrajno vole i koji će sigurno znati kako uspavati svoju bebu, prenosi Bambopelene.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs