PREDŠKOLSKA DECA U BRITANIJI KORISTE CUCLE, VOZE SE U KOLICIMA ZA BEBE, NE ZNAJU DA KORISTE TOALET: Učitelji šokirani!

Neki predškolci u Velikoj Britaniji bukvalno su nesposobni za život

Porodica
Autor:
PREDŠKOLSKA DECA U BRITANIJI KORISTE CUCLE, VOZE SE U KOLICIMA ZA BEBE, NE ZNAJU DA KORISTE TOALET: Učitelji šokirani!
Foto: Profimedia

Nećete verovati, ali neka britanska deca ne znaju kako se zovu, kao ni elementarne stvari koje su potrebne za život. Stvar ne bi bila toliko zabrinjavajuća da ta ista deca ne treba da krenu u prvi razred osnovne škole.

Prema pisanju Dejli mejla, rezultati istraživanja o britanskom obrazovnom sistemu, koje je sprovođeno godinu dana, biće objavljeno u sredu.

Jedna učiteljica šokirala je sve rekavši da nije imala puno vremena da decu uči slova i brojeve, jer je morala da ih uči osnovnim stvarima kao što su korišćenje toaleta i izgovaranje vlastitih imena.

Ona je dodala da je dosta čevorogodišnjaka i petogodišnjaka pilo isključivo iz flašica za bebe. Takođe, nisu umeli da se izraze o svojim fiziološkim i ostalim potrebama. Učiteljica je kazala da deca kad su žedna, koriste izraz „bot-bot“, jer ne umeju rečima da izraze šta žele.

Prema velikoj studiji sprovedenoj širom Velike Britanije, neka deca koja bi trebalo da krenu u školu ne znaju da izgovore svoje ime, jedu hranu za bebe i ne znaju osnovnu higijenu.

Škola u kojoj ova učiteljica radi je čak morala da angažuje radnike, čiji je jedini zadatak da deci menjaju pelene. Jedno dete u školu je dovedeno kolicima iz supermarketa, uz objašnjenje da je to najjeftiniji vid transporta.

Učiteljica je za Tajms rekla da oko 50 odsto dece predškolskog uzrasta nije naučeno da koristi toalet.

„Glumimo im roditelje za mnogo stvari. Recimo, potrebno je da im držim predavanje o tome kako se koriste viljuška i nož, pošto ih većina nedeljnu večeru jede rukama. Ne učimo ih kako da pišu svoje ime, nego da škrabaju“, kazala je.

Ovi zapanjujući rezultati trebalo bi da podstaknu roditelje da više pažnje posvete svojoj deci, učeći ih osnovnim stvarima koje su neophodne za život. Na ovaj način, obrazovni sistem bi mogao nesmetano da funkcioniše.

Jo jedna učiteljica se oglasila, rekavši da decu u školu dovode u dečijim kolicima do šeste, pa čak i sedme godine.

Istraživanje je takođe pokazalo da skoro trećina petogodišnjaka u Engleskoj nije dostigla potreban nivo razvoja i da u tome zaostaju oko pet meseci za ostalim vršnjacima.

S

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs